Problema locuintelor din Capitala se va rezolva in 7-10 ani!

Apartamentele pentru segmentul mediu-inferior vor aparea pe piata abia in urmatorii trei ani, iar in prezent investitorii, in special straini, sunt in faza creionarii acestor proiecte rezidentiale, tot mai cerute in piata, a declarat Robert Teodorescu, director de vanzari rezidentiale la compania imobiliara Regatta.

"Problema locuintelor in Capitala se va rezolva in 7-10 ani, cand lumea va avea de unde sa aleaga, dar si cand bancile vor adopta o alta strategie de acordare a creditelor.

Investitorii au sesizat deja cererea mare de apartamente pentru segmentul mediu-inferior, dar profiturile mai mari pe categoria de mediu-superior au facut ca proiectele pentru cei cu venituri mai mici sa intarzie.

Au fost cautate, de asemenea, terenuri cu preturi mai mici, pentru ca acesta este un factor cu impact semnificativ asupra pretului final.

Multi investitori vor reconsidera, din punct de vedere al suprafetelor, tipul de apartamente construite pana in 1990. Este nevoie, in plus, de o calitate superioara a finisajelor, a izolatiei, oferirea unui loc de parcare. Dormitoare de 24 de mp sunt, pentru acest segment, inutile" a precizat Robert Teodorescu.

Scaderea suprafetelor, prin reconfigurarea spatiilor utile, nu va aduce, insa, o diminuare semnificativa a pretului pe metru patrat construit, in primul rand din cauza costurilor materialelor de constructii. Astfel, la apartamentele pentru segmentul mediu-inferior scaderea estimata a preturilor nu va depasi 15 la suta.

‘Pentru a veni in sprijinul cetatenilor care vor sa-si achizitioneze o locuinta intr-un bloc nou, guvenul ar trebui sa diminueze sau chiar sa elimine TVA-ul pentru anumite categorii, gen tineri casatoriti, o anumita limita de varsta sau venit. De asemenea, bancile ar trebui sa acorde imprumuturi rambursabile in rate mergand pana la 50 la suta din venituri’, a spus Robert Teodorescu.

Cu toate ca exista investitori care au anuntat intentia dezvoltarii unor ansambluri rezidentiale pentru clasa mediu-inferior, trebuie luat in calcul si faptul ca in prezent numai 50 la suta din proiectele anuntate ajung sa se puna in practica, tendinta care se va mentine si in urmatorii ani.

Sursa: Rompres

Alte articole