Proiecte in valore de 350 milioane euro de la Globe Trade Center

In urmatorii ani vom avea de unde alege locuinte noi! Viitorul suna bine in Romania, si nu doar la proiecte rezidentiale. Tot mai multe companii au de gand sa inalte pe ale patriei meleaguri, zgarie nori sau ansambluri de vile, toate de milioane de euro. La moda sunt fostele fabrici si uzine din Capitala… in locul carora se ridica deja (vezi imobilul din Sos. Iuliu Maniu) impunatoare cartiere. Din pacate, deocamdata toate aceste proiecte scot la vanzare case mult prea scumpe pentru clasa de mijloc.

Compania de dezvoltare imobiliara Globe Trade Center a anuntat zilele acestea ca in urmatorii 2 ani, investitiile preconizate vor atinge o suma ametitoare: 350 milioane de euro. "Vom construi in urmatorii ani peste 3.000 de apartamente, care vor fi cuprinse in patru proiecte, cu o valoare de 240-250 milioane de euro", a spus Galon, la lansarea primului complex rezidential al firmei din Bucuresti.

Proiectul, denumit Rose Garden, va cuprinde peste 900 apartamente, in 11 imobile cu un nivel de inaltime de 9 si 11 etaje. Complexul va cuprinde 3.000 de metri patrati spatii comerciale si 1.100 de locuri de parcare subterane si supraterane. Valoarea investitiei pentru acest proiect este estimata la 80 de milioane de euro. Ansamblul va fi dezvoltat pe un teren cu o suprafata de 28.000 metri patrati. "Pretul terenului reprezinta 20% din valoarea proiectului. incercam de foarte mult timp sa cumparam acest teren, dar intre timp pretul sau a crescut foarte mult. in anul 2001, acest teren mi-a fost oferit la pretul de 2,5 milioane de euro si mi s-a parut mult", a precizat Galon. Proiectul va fi livrat in mai multe faze, prima dintre ele avand ca termen de finalizare toamna anului 2008, si va cuprinde trei cladiri cu 236 apartamente. In ceea ce priveste pretul de vanzare al apartamentelor din Rose Garden, Galon a explicat ca acestea sunt in functie de facilitati, de etaj si alti parametri, astfel ca fiecare unitate va avea un pret diferit. Suprafetele locuintelor, cu una, doua, trei, patru camere si penthouse vor fi cuprinse intre 55 si 145 metri patrati. "Intr-o luna am incheiat deja contracte de rezervare pentru 102 apartamente. Acestea au fost cumparate de 70 de clienti, multe dintre ele fiind achizitionate pentru speculatii. Planul nostru este sa vindem 300 de apartamente pe an", a mentionat Galon.

Un alt proiect rezidential este Felicity, cu o suprafata de 130.000 metri patrati, pe un teren de 100.000 metri patrati. "Suntem in faza de proiectare si nu am hotarat inca structura proiectului. incercam sa dezvoltam un proiect care sa aiba suprafete locuibile mari, cu gradini etc. Investitia necesara pentru acest ansamblu, care va fi amplasat in Baneasa, va ajunge la 100 milioane euro”, a adaugat reprezentantul GTC.

Pentru cele doua proiecte compania a incheiat un parteneriat cu RREEF Opportunity Fund, divizie a Deutsche Bank. RREEF Opportunity Funds va prelua un pachet de 49,9% din actiunile companiei care va dezvolta proiectul Rose Garden si 29,9% din titlurile firmei care va construi Felicity. RREEF Opportunity Funds este membra a RREEF, compania de investitii imobiliare a Deutsche Asset Management, divizia de investitii globale a Deutsche Bank. Fondul a investit, pana in prezent, 3,5 miliarde dolari in 217 proiecte din 25 de state si are in administrare active in valoare de peste patru miliarde de dolari.

De asemenea, compania are in vedere constructia, pana la sfarsitul anului viitor, a trei centre comerciale, in Buzau, Suceava si Piatra Neamt. "Vrem sa construim in urmatorii ani 80.000 de metri patrati de centre comerciale Galleria, cate 3-4 unitati pe an, in principalele orase din Romania. Investim in 2007, 40 de milioane de euro pentru cele trei centre din Buzau, Suceava si Piatra-Neamt, care vor totaliza 36.000 metri patrati. Proiectele vor avea intre 12.000 si 18.000 de metri patrati fiecare", a mai spus Galon. GTC va dezvolta un centru Galleria si in Bucuresti, pentru care sunt in curs de obtinere autorizatiile de constructie.

In plus, dezvoltatorul va mai dezvolta in Bucuresti un proiect de birouri de clasa A, langa complexul expozitional Romexpo, care va avea 55.000 metri patrati de spatii inchiriabile si 40.000 de metri patrati pentru parcare. “Investitia pentru acest proiect este de 70-80 milioane euro. Nu vom face o lansare oficiala a proiectului pentru ca deja 50% din suprafata a fost deja inchiriata”, a afirmat Galon.

GTC, controlata de grupul israelian Kardan, este unul dintre cei mai importanti developeri pe piata imobiliara din Europa Centrala si de Est, cu proiecte in Polonia, Ungaria, Cehia, Romania, Serbia si Croatia, acoperind toate segmentele importante ale pietei – cladiri de birouri, centre comerciale si locuinte.

Portofoliul GTC in Romania este de peste 500.000 metri patrati, concretizati in proiecte lansate si care vor fi executate in urmatorii doi ani. GTC este cunoscut in Romania si ca dezvoltator al imobilelor de birouri Europe House si America House, ambele amplasate in Piata Victoriei. Cladirea Europe House a fost vanduta, in 2003, la un an de la finalizare, companiei austriece Europolis. Imobilul America House a fost finalizat recent, iar GTC estimeaza ca va incasa anual din inchirierea spatiilor venituri nete anuale de 6,5 milioane euro.

Alte articole