Prima casa pasiva din Romania – consuma putin mai mult decat un bec

Conform publicatiei "Capital",Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) il are ca partener pe Xella Ro, producător al blocurilor de zidarie YTONG pentru construirea primei case pasive certificate din România.
Un comunicat al companiei arata ca, Casa Pasivă Politehnica Bucureşti, situată în incinta Universităţii Politehnice Bucureşti proiectată pe o suprafaţă de 160 mp, pe sistem P+1, va fi finalizata pana la sfarsitul anului 2010.

 

Marius Dragne, manager Xella Baustoffe South-East Europe a declarat “Ytong a acceptat o nouă provocare în 2010: o casă care consumă puţin mai mult decât un bec, dar oferă randament şi confort la nivel maxim, folosind surse de energie clasice şi/sau regenerabile”.

 

Construirea acestei casa pasive include pe langa costurile scazute ale constructiei, si respectarea standardelor de etanseitate, cat si un sistem verde de asigurare a climatului interior.

 

In mod obisnuit consumul unei case ajunge la 200-240 kwh/m2/an, in timp ce noua performanta energetica inregistreaza un consum sub 70 kwh/m2/an. Astfel, cand vorbim de casa pasiva ne asteptam la un consum general de 15kwh/m2/an.

 

Certificarea Casei Pasive se va face de către “Passivhaus Institute” – Germania, institutul care a fondat acest concept. Materialele folosite trebuie sa tina cont de conditiile climatice din Romania, pentru o eficientizare a consumului.

Facand o comparatie cu alte state europene, putem mentiona ca Germania prezinta peste 8000 de case pasive construite deja, iar Austria peste 1500 de cladiri de acest tip.
 

Alte articole