Cele mai scumpe tranzactii imobiliare din UE – in Romania !

Potrivit publicatiei Romania Libera, romanii platesc mai mult decat oriunde in Uniunea Europeana pentru o tranzactie imobiliara. Potrivit Consiliului Concurentei, romanii platesc pentru serviciile juridice in jur de 1.070 euro, un tarif minim al notarilor. Daca se face o comparatie cu Uniunea Europeana se constata ca acesta este un cost de 4 ori mai mare , tinand cont si de veniturile medii.

 

Se pare ca Romania are costuri mai mari la serviciile notariale, respectiv de 14 ori mai mari decat in Germania, de sapte ori mai mari decât Portugalia, de şase ori mai mari decât Austria sau Spania, de cinci ori decât Franţa şi de patru ori decât Belgia.

 

 Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei a declarat: „Situaţia în România este mult mai gravă decât în Uniunea Europeană, unde există preocupare pentru acest sector". El a mai adaugat : „Numai prin eliminarea taxei de redactare a contractelor, care este inutilă, deoarece contractele sunt standard şi notarii nu trebuie să facă nimic la ele, românii ar câştiga între 15-30 milioane de euro/an".

 

Nu doar notarii sunt foarte scumpi in Romania ci si agentii imobiliari ale caror comisioane sunt mult prea mari. Astfel ca pentru o valoare de 100.000 euro a unei tranzactii ,un roman lasa 5.000 euro agentului imobiliar, in timp ce media europeana abia daca ajunge la 3.700 euro.

 

Un risc suplimentar in Romania este reprezentat de faptul ca tranzactiile imobiliare se fac in moneda EURO. Consiliului Concurenţei a identificat o solutie si anume – informarea cetatenilor, o selectie eficienta a intermediarilor tranzactiei astfel incat raportul calitate – pret sa fie pe primul loc.

Alte articole