Volumul de afaceri prognozat pentru investitiile locative prin sistemul de economisire-creditare din Romania – peste 3 miliarde EURO

Volumul de afaceri prognozat pentru sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ din Romania, in urmatoarele 12 luni, poate depasi 3 miliarde de EURO iar totalul depozitelor pe care clientii Bauspar se preconizeaza sa le constituie se apropie de 1,5 mld EURO, reiese din studiul „Perspectivele pietei Bauspar din Romania in 2012” realizat de catre IRSOP pentru BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL).
Conform sondajului IRSOP, circa 1,1 milioane de romani sunt interesati sa devina clienti ai sistemului de economisire-creditare in urmatoarele 12 luni, iar dintre acestia proiectia realizabila este de 264.000 clienti pe partea de creditare, cu o suma medie necesara estimata de acestia pentru proiectele de imbunatatire locativa de 14.237 EURO.
„Sistemul de economisire-creditare devine din ce in ce mai cunoscut in randul romanilor iar acest lucru se vede in numarul de clienti care este in crestere, de la luna la luna. Studiul IRSOP ne arata ca circa 1,1 milioane de romani sunt interesati de sistemul Bauspar si de avantajele pe care le ofera acesta. Din estimarile noastre reiese faptul ca aproape 80.000 de clienti vor accesa credite locative in urmatorul an”, a declarat Dr. Carmen Schuster, Vice-Presedinte, BCR Banca Pentru Locuinte.
Sondajul arata ca circa 4,7 milioane de romani doresc sa faca imbunatatiri locative in urmatorii 5 ani, iar dintre acestia peste 2,6 milioane isi propun sa realizeze aceste investitii in urmatoarele 12 luni. In topul celor mai urgente imbunatatiri locative se afla renovarea locuintei, izolarea termica si schimbarea instalatiilor sanitare/electrice.
„Am ramas placut surprinsi sa vedem impactul pe care il are sistemul Bauspar in randul romanilor. Acestia il vad ca o solutie facila, la indemana pentru rezolvarea nevoilor stringente privind problemele locative. Studiul ne arata ca romanii doresc rezolvarea problemelor locative atat prin economisire, cat si prin creditare”, a precizat Dr. Carmen Schuster, Vice-Presedinte, BCR Banca Pentru Locuinte.
Peste 2,6 milioane de romani (mediul urban) economisesc in mod frecvent sau ocazional, suma medie lunara economisita crescand cu 30% fata de 2011, pana la 116 EURO. 49% dintre cei care economisesc sunt dispusi sa foloseasca sumele acumulate pentru finantarea imbunatatirilor locative prin sistemul de economisire-creditare.
„Sistemul Bauspar devine din ce in ce mai atractiv prin beneficiile cumulate ale etapelor sale, respectiv prin castigurile obtinute in faza de economisire, dar si de posibilitatea de a obtine un credit avantajos, in lei, cu dobanda mica si fixa pe toata perioada derularii sale. Sistemul este foarte stabil, nu este afectat de riscul valutar, dobanzile nu fluctueaza, ratele creditului sunt fixe pe toata perioada contractului, ceea ce constituie avantaje majore pentru romanii care isi fac planuri pe termen mai lung pentru imbunatatirea confortului locativ”, a adaugat Dr. Carmen Schuster, Vice-Presedinte, BCR Banca Pentru Locuinte.
Perspectivele pietei de economisire-creditare sunt incurajatoare, pe parcursul anului in curs numarul clientilor si volumul sumelor contractate crescand progresiv de la luna la luna. Astfel, in luna septembrie a.c. BCR BpL a ajuns la 286.000 contracte semnate iar valoarea acestor contracte atingea nivelul de aproximativ 10 miliarde de lei.
Valoarea depozitelor atrase de BCR BpL a crescut de la o luna la alta, apropiindu-se de 1,1 miliarde lei. Totodata, volumul creditelor acordate de BCR BpL a crescut intr-un ritm sustinut, cu valori ce variaza intre 25% si 30% lunar, ajungand la valoarea de peste 27 milioane lei.
BCR BpL acorda finantari in lei pentru investitii in domeniul locativ, precum: modernizarea, extinderea, cumpararea unei locuinte, a unei case sau a unui teren, refinantarea unor credite pentru domeniul locativ sau crearea unui avans pentru alte credite pentru domeniul locativ. In plus, clientii nu platesc nici un comision la acordarea creditului, BCR Banca pentru Locuinte oferind numai produse cu 0 (zero) comision de analiza a creditului.
Astfel, prin BCR Banca pentru Locuinte, clientii pot accesa imediat un credit anticipat, in lei, cu destinatie locativa cu o dobanda fixa de 8% pe an, pe toata perioada pana la transformarea acestuia intr-un credit locativ (in lei), cu dobanda fixa de 5% sau 6% pe an.
Clientii care doresc sa isi cumpere o locuinta sau un teren, sa isi renoveze, sa isi modernizeze sau sa isi reabiliteze termic locuintele, au economisit suma minima necesara pentru obtinerea unui credit locativ, dar nu au vechimea necesara pentru a ajunge la repartizarea contractelor de economisire-creditare, pot sa opteze pentru un credit intermediar – de asemenea in lei, credit tip punte, cu dobanda fixa de doar 7% pe an. Cand clientul intruneste conditiile de vechime necesare repartizarii contractului de economisire-creditare, creditul intermediar se transforma in credit locativ (in lei), cu dobanda fixa de 5% sau 6% pe an pe toata perioada contractului.
Alte avantaje ale contractelor de economisire-creditare pentru domeniul locativ prin intermediul BCR Banca pentru Locuinte sunt prima garantata de stat acordata in perioada de economisire, care, pe perioada de economisire recomandata (5 ani), genereaza pentru clienti sume pe care nu le pot obtine din alt produs financiar de pe piata, dobanzile fixe oferite pentru toata durata contractului si nu in ultimul rand siguranta depunerilor – garantate de catre Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. Adiacent, sistemul incurajeaza economisirea, sprijina relansarea creditarii precum si imbunatatirea fondului locativ.
BCR Banca pentru Locuinte acorda finantari in lei pentru investitii in domeniul locativ, precum: modernizarea, extinderea, cumpararea unei locuinte, a unei case sau a unui teren, refinantarea unor credite pentru domeniul locativ sau crearea unui avans pentru alte credite pentru domeniul locativ. Contractele de economisire-creditare pentru domeniul locativ pot fi incheiate cu BCR BpL direct in sucursalele si agentiile Bancii Comerciale Romane (BCR), precum si prin reteaua de distributie proprie a BCR BpL, respectiv prin forta directa de vanzare si prin partenerii BCR BpL.

Alte articole