Cumpararea de terenuri – de la speculatii imobiliare la oportunitati de investitii

 Piata imobiliara a avut o evolutie interesanta in ultimii 15 ani: cresteri puternice, urmate de scaderi puternice si apoi de stabilizare. Piata s-a maturizat si, probabil, a ajuns la niste valori corecte, mai stabile pe termen mediu. 

 
Tranzactiile sunt si in prezent sprijinite de credite bancare, insa institutiile financiare acorda cu mult mai multa atentie finantare, selectand cu grija clientii.
 
Speculatori sunt tot mai putini pe piata imobiliara, caci oportunitatile de castig "peste noapte" nu prea mai exista. Achizitiile de terenuri sunt insa de mare interes si in prezent, atat pe segmentul de terenuri agricole, cat si pe cel al terenurilor pentru constructii. De aceasta data, interesul pentru terenuri este unul de business real (afaceri in agricultura sau dezvoltari rezidentiale).
 
Pentru ca preturile au devenit mai stabile, multe persoane considera ca a devenit momentul optim pentru achizitia unui teren pentru casa, in oras sau in zonele din imediata vecinatate. Se pot cumpara loturi de casa inclusiv in cadrul unor proiecte rezidentiale unde exista si posibilitatea de constructie in regim propriu.
 
Piata imobiliara a devenit din nou interesanta pentru investitii, dar acestea vor fi pe termen mediu si lung. Pe zona rezidentiala, programul Prima Casa a ajutat multe persoane sa isi poata achizitiona o locuinta, ceea ce a dus la dezghetarea pietei intr-o perioada in care numarul tranzactiilor ajunsese la un minim nedorit. 
 
Lichiditatea redusa afecteaza negativ orice piata, caci face vanzatorii sa fie obligati sa vanda foarte ieftin atunci cand au nevoie de cash.
 
In ultimii ani, dezvoltatorii imobiliari au lansat din nou proiecte cu investitii majore, semn ca analizele de piata arata un interes crescut pentru achizitii rezidentiale – fie ca vorbim despre garsoniere, apartamente, case sau vile. Proiecte noi apar atat in zonele centrale si semi-centrale din marile orase, cat si in zonele periferice si chiar in vecinatatea zonelor urbane.
 

Alte articole