Un sondaj de opinie realizat pe siteul ivox.ro arata ca cele mai importante aspecte care influenteaza decizia de cumparare a unei locuinte sunt pretul (96.5% dintre respondenti il considera important si foarte important), suprafata (88.25%), infrastructura (89%) si rezistenta la cutremure (88.4%). De asemenea, importante sunt si amplasamentul locuintei (86%), materialele folosite (85% ) si finisajele (68%).
Serviciile si facilitatile considerate a fi necesare in zona de rezidenta sunt: locurile de depozitare a gunoiului (72,3%), parcurile (70,6%), locurile de parcare (69,5%) si serviciile de cablu, telefonie si Internet (68,8%).
Conform rezultatelor obtinute in urma studiului realizat de iVox, construirea unei case este solutia cea mai potrivita in perioada actuala (37,6%). Urmatoarea optiune este achizitia unui apartament nou (pentru 19,7% dintre respondenti).
Ca si tendinta, marea majoritate a respondentilor considera ca achizitionarea sau construirea unui locuinte (90%) sunt preferabile chiriei (10%). Cele mai importante motive pentru care respondentii si-ar construi o casa sunt ca ar putea sa o faca asa cum doresc (72%), cu materialele pe care si le doresc (42%) si cu un raport calitate-pret mai bun decat in cazul achizitiei unui apartament (41%).
Cei care si-ar achizitiona un apartament nou (19.7%) motiveaza alegerea lor prin durata mai mica de stabilire a domiciliului fata la construirea unei case (58,7%) si prin pretul si cheltuielile reduse comparativ cu cele impuse de o casa (20,4%).
Respondentii ar prefera ca locuinta lor sa fie amplasata in oras (56%) sau in zona limitrofa orasului (35%). De asemenea, ar prefera sa faca credit bancar (80%) decat sa stea in chirie (20%). Cel mai important motiv invocat pentru a face un credit bancar este faptul ca astfel ar deveni proprietarii locuintei (65,3%). In plus, in acest fel ar avea o stabilitatea mai mare (15,8%) si ar putea sa o amenajeze cum isi doresc (13,1%).
Majoritatea persoanelor chestionate (56%) intentioneaza sa achizitioneze o locuinta in urmatorii cinci ani desi, momentan, cei mai multi nu au bani pentru o locuinta. Totusi, 17,8% sustin ca si-ar permite o astfel de proprietate in zona limitrofa orasului, urmati de 16,3% care si-ar permite sa cumpere o locuinta intr-un cartier cu locuinte mai vechi si de 14,8%, la periferie. Cei mai putini (4,2%), si-ar permite o locuinta in centrul orasului, potrivit Citynews.