Prapad pe piata asigurarilor din Romania

Problema pe care o vor intampina societatile de asigurari din Romania in cazul unui cutremur de pamant revine in actualitate. Presedintele director general al BCR Asigurari, Mihail Tecau, pune punctul pe "i", anticipand schimbari radicale ale pietei asigurarilor de locuinte. "In cazul unui eventual cutremur se va putea observa in primul rand o schimbare radicala in ceea ce priveste nivelul si politica de stabilire a primelor de asigurare", a precizat oficialul BCR Asigurari. Mihail Tecau spune ca deocamdata preturile platite de romani pentru a-si asigura casele sunt mici in comparatie cu tarile din Uniunea Europeana. "In Romania, preturile din asigurari sunt reduse in comparatie cu cele din UE. Acestea vor creste cu siguranta, mai ales in cazul unui cutremur.

Deocamdata, daunalitatea pe segmentul asigurarilor de locuinte este redusa, ceea ce permite societatilor mentinerea unui pret accesibil", a subliniat seful BCR Asigurari.

Societatile de asigurari nu sunt in siguranta

La finalul anului 2004 (luna octombrie) s-au luat in discutie, pentru prima data, problemele cu care s-ar putea confrunta societatile de asigurari din tara noastra in cazul unui cutremur de pamant, moment in care ar fi nevoite sa suporte daune foarte mari in contul locuintelor asigurate. Pagubele produse de un cutremur de intensitate mare ar putea atinge 1,4 miliarde de euro, se spunea la acea data. Aceasta situatie va pune in dificultate societatile de asigurare, multe dintre ele putand intra in faliment. Romania trebuie sa gaseasca o solutie pentru a face fata eventualelor pagube produse de un cutremur.

“Cu un nivel al pierderii probabile maxime in ceea ce priveste riscurile catastrofale estimat la peste 1,4 miliarde de euro, piata asigurarilor din Romania are, in mod cert, nevoie de capacitate suplimentara, respectiv aport de capital“, declara atunci Eugene Gurenko, senior insurance officer in cadrul Bancii Mondiale, prezent la Forumul Central si Est-European al Riscurilor Catastrofale, care se desfasura in Turcia. “Multe dintre companiile de asigurare nu vor supravietui unui seism major“, credea Eugene Gurenko.

Alte articole