Piata pentru birouri din Pipera va fi cea mai activa zona in 2007-2009

Piata de birouri din zona Pipera va fi cea mai activa in perioada 2007-2009, cu peste 180.000 de metri patrati care sunt in constructie sau in diferite faze de proiectare, potrivit companiei imobiliare DTZ Echinox

"In Pipera sunt derulate proiecte interesante, la standard de clasa A, iar chiriile sunt in medie 15 euro pe metru patrat. in aceasta zona se afla in constructie 85.000 de metri patrati si alti 100.000 sunt in diferite faze de proiectare", precizeaza analistii DTZ Echinox. De aceasta zona sunt interesate in special companiile de soft, call-centers, back-offices, farmaceutice si de distributie.

Potrivit consultantului Mihaela Cnobloch, in cadrul departamentului birouri al DTZ Echinox, centrul de afaceri traditional ramane Piata Victoriei, unde chiria pentru un metru patrat este de circa 20 de euro. De asemenea, zonele de Centru-Nord si Nord ale Capitalei sunt preferate ca locatie de sediu central, dar si back-office (banci, call-centres). in acest perimetru chiria depaseste 17 euro metru patrat.

De asemenea, zonele de periferie din nord dispun de numeroase cladiri industriale care apartin statului si care se inchiriaza cu 15 – 16 euro metru patrat. Companiile IT, de telecomunicatii si cele din domeniul farmecautic sunt cele mai interesate de aceste imobile. in urma cu circa sapte ani, nivelul chiriilor nu depasea 18 dolari metru patrat pe luna, in prezent acestea fiind de 12-15 euro.

Zona Centru-Nord este cea mai cautata pentru sedii centrale ale unor companii locale bine implementate pe piata si, mai ales, pentru multinationale.

Anul trecut, 40% din tranzactii au insemnat preinchirieri pentru cladiri care vor fi livrate in 2007. Exista inca multe companii care sunt in cautare de spatii moderne de birouri, urmand ca aderarea la Uniunea Europeana sa atraga mai multe companii straine.

Stocul de spatii care a fost inchiriat in anul 2006 a ajuns la 750.000 metri patrati, in crestere cu 25% fata de anul precedent.

DTZ este o companie internationala de servicii si consultanta imobiliara cu o retea de circa 200 de birouri in 163 de orase. DTZ Echinox este din noiembrie 2002 reprezentanta locala in Romania a companiei internationale imobiliare DTZ.

Alte articole