Oferta imobiliara scazuta atrage investitorii straini pe piata din Bucuresti

Bucurestiul si Sofia se numara printre destinatiile preferate de investitorii imobiliari in anul 2007, care considera ca sunt segmente pe piata unde oferta este subdezvoltata, potrivit celui mai recent studiu realizat de Urban Land Institute si firma de consultanta PricewaterhouseCoopers. Desi nu se afla in top 25 in functie de nivelul riscului proportional cu veniturile generate, de gradul de dezvoltare a pietei si perspectivele de dezvoltare, Bucurestiul si Sofia au fost indicate de mai multi investitori imobiliari ca fiind locatii bune pentru investitii, se arata in studiul Emerging Trends in Real Estate Europe 2007.
          

 "Investitorii au mentionat mai multe orase europene pe parcursul sondajului. Bucurestiul si Sofia au fost indicate insa de catre mai multi oameni de afaceri decat alte orase. Aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 va afecta in mod pozitiv pietele imobiliare din Bucuresti si Sofia in urmatorii ani", se arata in studiu.

Una dintre cele mai importante perspective de dezvoltare in Bucuresti o ofera, in opinia analistilor Urban Land Institute, segmentul spatiilor hoteliere, dar investitorii sunt sfatuiti sa fie prudenti in realizarea investitiilor, dat fiind ca Romania nu este o locatie turistica foarte importanta.

De asemenea, segmentul spatiilor de birouri reprezinta o optiune buna pentru investitii in Bucuresti, desi piata Capitalei este mica, cu un potential limitat. in acelasi timp randamentele de 6,5% oferite de investitiile in imobile de birouri arata ca acest segment a devenit scump.

Repondentii au apreciat ca riscul real, in special in Bucuresti este mult mai redus decat cel care este perceput din exterior. in plus, intervievatii au mentionat ca in cele doua orase sunt inca anumite sectoare imobiliare care au o oferta foarte redusa, ceea ce ofera oportunitati bune de dezvoltare.
           
"Pe aceste piete este nevoie de mai multe spatii, dar trebuie sa tinem cont ca nu exista un dezechilibru extrem in sectorul imobiliar", se precizeaza in studiu.

Pe prima pozitie in preferintele investitorilor se afla Parisul, cu o piata considerata buna, desi prea scumpa. Capitala Frantei este urmata de Londra, unde raportul dintre riscuri si venituri se imbunatateste de la an la an si de Stockholm, considerat unul dintre orasele cu cele mai reduse riscuri.

Urmatoarele pozitii sunt ocupate de Munchen, Lyon, Helsinki, Madrid, Barcelona, Hamburg si Copenhaga.

Alte orase interesante pentru investitii de catre repondenti, dar plasate in a doua categorie ca importanta, sunt Istanbul, Edinburgh, Zurich, Milano, Viena, Praga, Bruxelles, Roma, Moscova si Budapesta.

Sondajul Emerging Trends in Real Estate Europe 2007 a fost realizat prin intervievarea a 228 de companii internationale din domeniul serviciilor imobiliare, dezvoltare imobiliara, al bancilor de investitii, investitori institutionali etc.

Urban Land Institute este o organizatie non-profit care reuneste peste 34.000 de membri din intreaga lume, cu activitati in domeniul imobiliar.

Alte articole