Traim in piata imobiliara o perioada in care cumparatorul si-a castigat, pe drept, pozitia dominanta. Preturile pentru locuinte au ajuns la un nivel acceptabil, deschiderea vanzatorilor fata de diverse variante de plata este tot mai evidenta, bancile au dobanzi la credite mult mai mici decat in trecut. Atunci, care este inamicul public numarul 1?
Avansul. Pentru a obtine un credit bancar este nevoie de un avans, mai mare sau mai mic, in functie de tipul creditului pe care-l accesezi. Cum poti cumpara o locuinta daca nu te afli in situatia fericita sa ai toti banii si nici nu dispui de avans? Ai cateva variante demne de luat in seama, nu trebuie sa abandonezi ideea.
1. Rent-to-buy. Este un concept relativ nou pe piata imobiliara romaneasca si care presupune posibilitatea inchirierii unei locuinte pe o perioada scurta de timp(de pana la un an), urmata de cumpararea acesteia. Chiriile acumulate in perioada de inchiriere se cumuleaza si vor reprezenta avansul pentru locuinta respectiva. Sunt foarte putini dezvoltatori care folosesc aceasta metoda de vanzare, in principal datorita riscului ca dupa perioada de inchiriere clientul sa nu mai cumpere. Iar o locuinta folosita un an de zile, de exemplu, se degradeaza, fiind necesare lucrari de reamenajare.
2. Intreaba un prieten. Poti strange o suma de bani imprumutand de la prieteni, familie, etc. Avantajul este ca, in general, pentru astfel de imprumuturi nu se platesc dobanzi. Dezavantajul este ca imprumuturile in familie degradeaza relatiile intre membri. Si, in plus, economiile personale in Romania nu ajung la valori importante.
3. Varianta economisire-creditare. Este o varianta promovata de "bancile pentru locuinte" si presupune o perioada de economisire ce se suprapune peste cativa ani, urmata de obtinerea unui credit bancar. Daca iti doresti o locuinta imediat, nu este tocmai ceea ce cauti, insa nu este rau sa economisesti. Si, in plus, cumpararea unei locuinte este o chestiune pe termen lung.
Succes! Echipa Blitz Imobiliare