In Capitala, casele boieresti la mare cautare

Una din cinci cereri de pe piata imobiliara bucuresteana este pentru case construite la sfarsit de secol XIX sau in perioada interbelica, asa numitele case „boieresti". Potrivit agentiei imobiliare Perfect Casa, acestea se vand destul de bine, in ciuda faptului ca pretul este destul de piperat, ajungand pana la cinci milioane de euro.
 
"Vanatorii" de astfel de imobile sunt in special companiile straine care le cumpara sau inchiriaza pentru a avea un sediu reprezentativ ori, pur si simplu, ca investitie profitabila. Si asta pentru ca, dupa o perioada de renovare sau redecorare, o astfel de casa boiereasca se poate vinde la un pret mult mai mare. Suprafetele acestor case sunt generoase, fiind compuse din 10 – 15 camere foarte inalte.
 
Numite „conace" sau chiar „palate", imobilele care au apartinut aristocratiei tarii noastre starnesc si interesul romanilor cu dare de mana. Ei sunt atrasi atat de arhitectura exterioara, specifica perioadei interbelice, cat si de decoratiunile interioare, care creaza atmosfera intima a inceputului de secol XX. Preturile unui astfel de imobil boieresc variaza intre aproximativ 800.000 si 5.000.000 de euro. In cazul in care preferati sa-l inchiriati, trebuie sa achitati intre 4.000 si 20.000 de euro.

Evaluarea lui se face in functie de locatie, suprafata casei si a terenului, arhitectura, compartimentare si stadiul in care se afla la momentul vanzarii sau inchirierii din punct de vedere al structurii si al finisajelor interioare sau exterioare.
 
Valoarea acestor case creste si datorita elementelor interioare originale (stucaturi, vitralii, usi cu geamuri de cristal, tavane cu grinzi, scari exteriore somptuoase decorate cu lemn sculptat), care se pastreaza chiar si la 80, respectiv 100 de ani de la ridicarea constructiei.
 
Astfel de constructii poarta amprente ale stilurilor: gotic, florentin, brancovenesc sau chiar art nouveau (stilul anului 1900). Casele de tip boieresc din Capitala, in proportie de 80%, sunt situate in zone precum: Piata Romana, Rosetti, Intercontinental, Gradina Icoanei, Kiseleff, Foisorul de Foc, Ana Ipatescu, dar si in zona rezidentiala de nord in special in Primaverii, Aviatorilor si Televiziune. Unele dintre aceste case sau vile au apartinut ambasadelor straine in Romania, Dacia fiind una dintre zonele bogate in astfel de constructii.
 
„Chiar daca unele dintre aceste case sunt cumparate de la primul proprietar si necesita mari investitii, neavand imbunatatiri, valoare acestor constructii este in continua crestere, cererea fiind mai mare decat oferta.", a precizat presedintele agentiei imobiliare Perfect Casa, Jeni Dragomir. Ea a subliniat faptul ca "in ceea ce priveste modificarile si modernizarile aduse caselor boieresti, acestea trebuie gandite cu grija pentru a nu se strica frumusetea, istoria si atmosfera conturata de stilul arhitectural. In plus, majoritatea se afla in patrimoniul cultural si sunt mentionate pe lista de monumente istorice a Ministerului Culturii, astfel incat ele nu pot fi restaurate sau modernizate decat cu acordul acestei institutii. Totodata, este bine de stiut pentru potentialii cumparatori ca ele nu pot fi instrainate decat dupa o prealabila verificare facuta pe listele monumentelor istorice. In situatia in care casa este in patrimoniu cultural este necesara obtinerea unui aviz de instrainare care poate fi obtinut de la Ministerul Culturii", a mai spus Jeni Dragomir.

Nicoleta Margineanu
nicoleta.margineanu@bankingnews.ro

Alte articole