Eliminarea TVA pentru vanzarea locuintelor noi: poate fi reala?

Stirea potrivit careia statul ar putea elimina TVA-ul pentru vanzarea locuintelor ar putea debloca piata imobiliara, potrivit lui Mihnea Serbanescu, director general DTZ Echinox.

 

Acesta a declarat: "Scutirea de la plata TVA se practica la noi pentru serviciile bancare, de asigurari si medicale, iar acest lucru le-a accelerat penetrarea. De ce nu s-ar aplica, temporar, si pentru locuintele noi, pentru a impulsiona segmentul constructiilor? Aceasta scutire nu ar insemna ca statul sa «piarda» TVA pe intregul pret al imobilului, ci doar pe marja aferenta dezvoltatorului. Acesta ar urma sa suporte integral TVA aferent costurilor de constructie", se arata in publicatia Ziarul Financiar.

 

Dar oare isi permite statul roman o astfel de masura?
De asemenea, o alta intrebare care ne vine in minte este urmatoarea: poate fi aplicata o astfel de lege fara acordul Uniunii Europene?

 

Andrew Prelea, director South Pacific Constructii, a declarat ca este de acord cu eliminarea TVA, precizand: "Eliminarea TVA nu numai ca ar duce la epuizarea stocului de locuinte noi, dar ar incuraja dezvoltatorii si bancile sa finalizeze proiectele neterminate si sa inceapa altele noi, creand locuri de munca si taxe indirecte pentru stat, astfel incat sa nu produca nicio pierdere, ci din contra".
 

Alte articole