De cati bani am nevoie in afara de avans la creditul pentru locuinta

Putini stiu faptul ca efortul financiar propriu in cazul unui imprumut pentru locuinta nu este constituit numai de avansul necesar contractarii creditului. Suma totala de care are nevoie cel care alege sa-si cumpere sau construiasca o casa solicitand finantare din partea unei banci este substantiala. Avansul de 25% din valoarea locuintei, necesar pentru a obtine creditul ipotecar, reprezinta numai aproximativ 75% din banii de care trebuie sa dispui pentru a … finaliza tranzactia. Restul de bani se vor duce pe taxe si comisioane percepute de banca, agentia imobiliara, notar si evaluator.

Nu toti banii rezultati ca urmare a creditarii pot fi utilizati pentru a plati casa. O parte din credit (aprox. 2%) se va duce pe pe comisioanele percepute la acordarea acestuia, aplicate in suma fixa sau procent din imprumut. Acestea sunt oprite de banca din creditul acordat, diferenta catre vanzatorul casei urmand sa o achiti tu. O alta suma importanta o veti scoate din buzunar pentru evaluarea imobilului (circa 100 euro pentru un apartament de 60.000 euro), in timp ce asigurarea casei implica si ea o valoare considerabila (aprox. 200 euro pentru acelasi exemplu). Totodata, nu trebuie uitat comisionul de retragere numerar, care va diminua cu circa 0,5% creditul. In cazul achizitionarii unei case prin credit, banii nu ajung in mana cumparatorului, ci direct in contul celui care vinde imobilului. Cumparatorul va fi acela care va trebui sa achite acest comision atunci cand vanzatorul retrage banii din cont. Desi nu are legatura cu banca de la care luati imprumutul, nu trebuie sa omiteti comisionul agentiei imobiliare, asta deoarece prea putine tranzactii se mai fac direct intre particulari! Acest comision este de aproximativ 3% din valoarea imobilului (cam 1.800 euro pentru apartamentul de 60.000 euro), negociabil daca esti norocos si insistent. De asemenea, nu uitati de taxele notariale, care se ridica la aproximativ 2.000 euro pentru acelasi exemplu. Aceste ultime doua cheltuieli sunt de altfel cele mai consistente.

Va oferim in continuare defalcat cheltuielile impuse de o tranzactie imobiliara prin credit ipotecar, in cazul unui apartament de 60.000 euro, in acest exemplu imprumutul urmand a fi de 45.000 euro.

– 15.000 euro – avans
– 2.000 euro – taxe notariale
– 2.000 euro – comisionul agentiei imobiliare
– 900 euro – comisionul de acordare de aproximativ 2% din credit
– 100 euro – evaluarea imobilului
– 200 euro – asigurarea imobilului
– aprox. 250 euro – comisionul de retragere numerar   

Alte articole