Bancile vaneaza clienti printre machete de vile

Machete foarte realiste, proiectii multimedia, pliante colorate si fete frumoase, toate te ispitesc sa zabovesti macar cateva minute la fiecare stand, in speranta ca te vor convinge sa cumperi una dintre casele prezentate. Este vorba despre oferta de locuinte disponibila zilele acestea la World Trade Plaza Bucharest, in cadrul Targului National Imobiliar. Aceasta oportunitate de afaceri este exploatata si de banci, care sunt prezente cu oferte de finantare interesante si variate. 

Pentru a-si atrage clientela, BCR s-a prezentat la targ cu o oferta speciala, valabila pana la 15 noiembrie. Este vorba despre "Creditul Imobiliar" in euro, pe o perioada de 25 de ani, cu o dobanda de 6,4%, fixa pentru primul an. Reprezentantul bancii, Camelia Dazidov ne-a spus ca la un credit de 20.000 de euro, rata lunara va fi de 137,79 de euro, pentru care trebuie sa faceti dovada unui venit de 1.400 de RON. Fie cumulat (sot, sotie), fie a mai multor membrii ai familiei, cu conditia sa aiba acelasi domiciliu. Vreti un credit mai mare, de 40.000 de euro? Daca dispuneti de un venit de 2.800 de RON, nimic mai simplu! Trebuie doar sa rambursati lunar suma de 275,59 euro. Indiferent de creditul pentru care optati, aveti in vedere si comisionul de acordare, care se percepe o singura data, in valoare de 2,75% din imprumut.

Cei care trec pe la standul Bancpost s-ar putea sa fie atrasi de "Creditul ipotecar/imobiliar" in CHF, pe 30 de ani. Dobanda este de 4,85% (fixa pentru primul an) pentru un credit mai mare de 80.000 CHF, respectiv 5,35 pentru imprumuturi sub aceasta suma. La un imprumut de 32.000 de CHF (echivalentul a 20.000 de euro), aveti nevoie de un salariu de 1.150 RON si veti plati lunar o rata de 400 RON. Pentru un imprumut dublu, de 62.000 CHF, trebuie sa dovediti un salariu de 2.260 RON, la o rata lunara de 800 RON. La aceste cheltuieli adaugati trei costuri suplimentare: un comision de acordare (care se persepe o singura data) in valoare de 2% din valoarea creditului, arhiva electronica (65 RON) care se percepe tot o singura data si evaluarea imobilului, care ajunge la 360 RON. Daca nu aveti incredere in aceste monede exotice, nu omiteti imprumuturile in moneda europeana, cu o dobanda de 6,90%, fixa pentru primul an.

La Banca Romaneasca gasiti "Creditul pentru Casa" in yeni japonezi, cu o dobanda de 3,5% (fixa in primul an). La un salariu de 2.000 RON puteti obtine o suma mai mare in yeni fata de cat ati fi obtinut in euro. De exemplu, in yeni puteti imprumuta 43.872 de euro, iar in moneda europeana numai 33.629 de euro. Este creditul ideal pentru persoanele cu venituri medii si care vor sa imprumute o suma mai mare. Daca imprumutati 43.872.000 de euro (echivalent in yeni), veti achita o rata lunara de 284 de euro, suma care include comisionul lunar perceput de banca, in valoare de 0,2%.

Nicoleta Margineanu
nicoleta.margineanu@bankingnews.ro

Alte articole