Daca nu renovezi casa, faci puscarie: Ordonanta de Guvern

Ioan Andreica, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării şi Turismului a declarat:
 

"Cine nu are bani să-şi renoveze faţada nu este obligat să stea într-o casă pe care nu şi-o permite. Poate să o vândă. Este adevărat că este o perioadă nepotrivită, în care oamenii nu prea mai au bani, dar proiectul de ordonanţă va produce efecte anul viitor"

 

Potrivit proiectului de ordonanta, printr-o simpla cerere din partea primariei, proprietarii ar putea fi obligati sa-si renoveze casa. Aceasta reabilitare cuprinde reparatii la zidarii, vopsitorii, inlocuirea tamplariei exterioare, refacerea trotuarelor de protectie etc. Este vorba despre cazul in care in maxim 6 luni de la aparitia ordonantei, proprietarul nu-si renoveaza casa din propria initiativa,atunci primaria il va obliga sa o faca.
In cazul in care proprietarul nu executa lucrarea de reabilitare, se va ocupa primaria de acest lucru. Proprietarul are obligatia sa plateasca renovarea pana la terminarea lucrarii.

 

Amenzile sunt cuprinse intre 2.000 lei si 10.000 lei pentru refuzul obligatiei de a-si renova casa. Se poate ajunge si la pedeapsa cu inchisoarea daca se intampla ca bucati din acoperis sa produca vatamari trecatorilor.

 

Proprietarii care isi renoveaza singuri fatadele beneficiaza de scutire de la plata taxei pentru autorizaţia de construcţie şi de la plata impozitului pe clădire.

Alte articole