Ce acte iti trebuie pentru a construi-amenaja o casa

Daca te-ai decis sa costruiesti o casa sau pur si simplu vrei sa faci unele amenajari in locuinta, din punct de vedere legal este necesara o autorizatie de construire. Pentru obtinerea acestei autorizatii trebuie sa ai in vedere dobandirea certificatului de urbanism, avizelor si a autorizatiei de constructie.  Certificatul de urbanism este… actul prin care autoritatea responsabila cu construirea, in zona in care locuiesti, te instiinteaza ce si in ce conditii poti construi. El se elibereaza de catre primarii (pe baza de cerere) si cateva acte care iti sunt la indemana: act de proprietate, intabulare, cadastru, un memoriu si o cerere.

Durata legala de emitere a certificatului, inca de la depunerea actelor, este de maximum 30 de zile, iar pentru Bucuresti, in medie de 45-60 de zile, avand in vedere ca durata de asteptarea variaza de la un sector la altul. Taxa care se plateste pentru eliberarea unui certificat de urbanism este de 50 -100 mii lei.

Avize

Exista doua categorii de avize si acorduri. Unele se obtin de la furnizorii de utilitati (apa, canal, energie electrica, gaze, telefonie, salubritate), iar altele de la diverse autoritati, privind problemele de mediu, aparare civila, sanatate publica, aparare contra incendiilor, monumente istorice si zone protejate. Printre altele, se au in vedere si actele de la regimul apelor de suprafata si din subsol. Dintre cele enumerate ti se pot cere cateva, in functie de caz.

In general, durata medie de obtinere a tuturor avizelor este de 45 de zile. Pe langa proiect, avize si acorduri, se mai pot cere de catre primarii: declaratie pe proprie raspundere ca imobilul nu face obiectul vreunui litigiu aflat pe rol intr-o instanta judecatoreasca, studiu geotehnic, ridicare topometrica, acordul vecinilor, expertize tehnice, diverse studii, etc. Si in acest caz sunt solicitate numai unele acte, in functie de situatie.

In cazul inspectoratului de stat in constructii nu se percepe nici un cost pentru obtinerea avizelor, in timp ce pentru avizul de la Apele Romane costul poate fi de 200 – 300 RON.

In sectorul 3, peste 150 de autorizatii intr-o luna

In cazul primariei sectorului 3 spre exemplu, numai in luna august s-au eliberat 160 de autorizatii de construire de catre Serviciul Urbanism si Amenajarea Teritoriului de pe raza sectorului. Actele au fost eliberate in conformitate cu Legea 50/1991, cu modificarile si completarile ulterioare, republicata in anul 2004. Acestea au fost acordate pentru modificari interioare in apartamente, construirea sau extinderea de locuinte, construirea de spatii comerciale sau lucrari de inchidere a balcoanelor.

De precizat ar fi faptul ca, pentru orice modificare din apartament/casa, proprietarul trebuie sa obtina de la primarie Certificatul de urbanism si Autorizatia de construire.

Acte necesare

Pentru obtinerea unui certificat de urbanism in vederea construirii unei locuinte sau anexe gospodaresti ai nevoie de: copie act proprietate, chitanta care dovedeste ca ati achitat taxa, doua planuri cadastrale scara 1/500 si doua planuri cadastrale scara 1/2000.

Dupa ce a fost eliberat certificatul de urbanism, vor fi depuse urmatoarele actele pentru obtinerea autorizatiei de construire:
– actul de proprietate (copie legalizata)
– certificat de rol
– proiect pentru obtinerea autorizatiei de constructie
– toate avizele solicitate prin Certificatul de urbanism
– Certificatul de urbanism (copie)
– contract cu o firma de salubrizare
– acordul notarial al vecinului sau al coproprietarilor (dupa caz), chitanta taxa.

In conformitate cu HG nr. 797/2005, taxa pentru obtinerea unui certificat de urbanism este de 4 RON, iar pentru autorizatia de construire se achita o taxa a carei valoare este de 0,5% din valoarea trecuta in proiect si care se plateste la primarie.

Locuitorii sectorului 3 spre exemplu, care doresc sa obtina avizele necesare pentru modificari sau constructii noi, se pot adresa Serviciului Urbanism si Amenajarea Teritoriului din Primaria Sectorului 3 sediul din str. Parfumului nr. 2-4, parter. programul de lucru cu publicul este de marti pana joi intre orele 9.00 si 15.00.

De mentionat ar fi faptul ca persoanele care efectueaza modificari de orice natura in apartamente risca amenzi cuprinse intre 10 milioane de lei si un miliard de lei, in functie de complexitatea abaterii, potrivit prevederilor Legii 50 republicata in 2004.

Locuitorii sectorului 3 pot semnala problemele privind eventualele modificari efectuate ilegal in structura initiala a apartamentelor la dispeceratul non-stop telefon 9854.

Nicoleta Margineanu
nicoleta.margineanu@bankingnews.ro

Alte articole