Bulina rosie- scade pretul chiriilor

Reintroducerea sistemului de marcare cu bulina rosie a blocurilor cu risc seismic ridicat ar putea determina o scadere cu pana la 10% a chiriilor pentru locuinte din aceste imobile si, simultan, o crestere similara a tarifelor pentru spatiile din cladirile invecinate, afirma specialistii imobiliari. "Masura ar putea avea un efect psihologic, prin scaderea chiriilor cu maximum 10% fata de nivelul actual. Potentialii chiriasi, vazand bulina rosie, ar putea evita acele blocuri si se vor orienta catre cladirile invecinate, mai sigure in cazul unui cutremur", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al agentiei imobiliare Intermedias, Ion Radu Zilisteanu.

 

Marcarea imobilelor nu va avea insa efect asupra preturilor de vanzare, deoarece potentialii cumparatori consulta atent lista cladirilor cu grad seismic ridicat inaintea unei tranzactii si se informeaza din timp asupra riscurilor, afirma sursa citata.
Presedintele Uniunii Nationale Imobiliare, Sorin Gabriel Zamfir, considera ca posibila scadere a chiriilor ii va determina pe proprietari sa accepte mai repede lucrarile de consolidare a cladirii. El a aratat de altfel ca blocurile vechi sunt cautate de chiriasi, avand in vedere zonele centrale ale oraselor in care sunt de regula amplasate.

 

"Preturile de vanzare nu vor fi influentate, deoarece cumparatorii se informeaza mai bine decat chiriasii si afla din timp, chiar si in absenta bulinei rosii, daca imobilul pe care vor sa il achizitioneze are sau nu un grad de risc seismic ridicat’, a adaugat Gabriel Zamfir.

 

Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat, marti, ca imobilele cu risc seismic ridicat trebuie sa fie marcate din nou , "cu toate consecintele pe piata imobiliara", astfel incat cetatenii sa fie clar avertizati despre posibilele efecte ale unui cutremur.

Alte articole