BCR Banca pentru Locuinte a inregistrat profit net de 1,744 milioane de lei in 2010

BCR Banca pentru Locuinte a inregistrat in 2010 cresteri spectaculoase cu privire la numarul de clienti, economii atrase si total active, devenind liderul sectorului de banci de economii din Romania. Cota de piata a BCR BpL, a crescut de la 49% in anul 2009, la 60% la finalul anului 2010. Banca a incheiat anul 2010 cu un profit net (RAS) de 1,744 milioane lei, atingand pragul de rentabilitate cu 2 ani inainte de termenul preconizat initial.

Prima de la stat platita clientilor BCR Banca pentru Locuinte in 2010 pentru depunerile din 2009 se ridica la peste 44 milioane de lei.

 

„Anul 2010 poate fi considerat un an de referinta pentru sistemul de economisire-creditare, in general, si pentru BCR Banca pentru Locuinte, in special. Clientii nostri au demonstrat inca o data ca sunt oameni gospodari, care fac planuri pe termen mai lung si se preocupa sa investeasca pentru imbunatatirea calitatii vietii. Interesul lor in sistemul de economisire-creditare este foarte important in contextul economic actual, fiind un argument puternic pentru povestea de succes a sistemului bancilor pentru Locuinte.” a declarat Alexandru Ciobanu, Presedinte BCR Banca pentru Locuinte.

In 2010, desi economia a continuat sa fie in recesiune, BCR BpL a obtinut pentru prima data profit si a continuat sa dezvolte o activitate solida si durabila.

 

Profitul obtinut in 2010 s-a bazat indeosebi pe rezultatele activitatii operationale (veniturile nete din dobanzi de 20,1 milioane lei in 2010, fata de 10,6 milioane lei in 2009), dar si pe controlul riguros al costurilor.

In 2010, banca si-a majorat activele totale cu 108,58% pana la 530 milioane lei, de la 254 milioane lei la 31 decembrie 2009. Aceasta evolutie pozitiva s-a datorat, in cea mai mare parte, cresterii semnificative a volumului depozitelor de la clienti, in crestere cu 145,17% (valoare nominala a cresterii: 274 milioane lei) fata de anul 2009, pana la valoarea de 463 milioane lei.

 

Portofoliul BCR Banca pentru Locuinte a crescut de la 134.000 de clienti la finalul anului 2009 pana la aproximativ 190.000 de clienti la finalul anului 2010, cu o valoare contractuala totala de peste 5,6 miliarde lei.

Rezultatul pozitiv al BCR BpL subliniaza potentialul sistemului de economisire-creditare pe piata romaneasca si increderea castigata in randul romanilor, care, in contextul unui mediu economic dificil, isi pastreaza interesul in economisire si continua sa faca planuri pe termen lung pentru imbunatatirea conditiilor locative.

 

Circa 80% dintre romani intentioneaza sa investeasca in imbunatatirea conditiilor locative in urmatorii 5 ani, in principal pentru renovare (40%) si reparatii majore (32%). Peste 70% dintre cei care sunt interesati de produsul de economisire-creditare (Bauspar) au nevoi locative mai putin urgente, preponderent pentru renovare si, in general, observate pentru cei care locuiesc la bloc. Nevoile urgente sunt reprezentate in principal de necesitatea reparatiilor si a cresterii eficientei energetice a Locuintei, si manifestate mai ales pentru cei care locuiesc la case.

 

„Romanii sunt din ce in ce mai atrasi de beneficiile cumulate ale sistemului de economisire-creditare, respectiv de castigurile obtinute prin economisire, dar si de posibilitatea de a obtine un credit avantajos, in lei, cu dobanda mica si fixa pe toata perioada creditului. Cresterea atractivitatii produselor Bauspar este determinata de stabilitatea sistemului – fara risc valutar, fara fluctuatii ale dobanzilor – in conditiile economice actuale, cand comportamentul consumatorilor s-a schimbat si oamenii constientizeaza in mai mare masura riscurile financiare legate de contractarea unui imprumut”, a declarat Alexandru Ciobanu, Presedinte BCR Banca pentru Locuinte.

 

Sistemul sigur al economisirii-creditarii, cu produse in lei si dobanzi fixe pe toata perioada contractului, ofera posibilitatea de a obtine un credit in lei, cu dobanda fixa de 5% sau 6% pe an, in functie de tipul de contract ales. Celor care doresc sa investeasca intr-un timp scurt in domeniul locativ, BCR BpL le ofera posibilitatea de a contracta un credit intermediar sau anticipat – micsorand astfel perioada de asteptare pentru un credit de economisire-creditare pentru domeniul locativ.

 

Alte avantaje ale contractelor de economisire-creditare pentru domeniul locativ prin intermediul BCR Banca pentru Locuinte sunt prima garantata de stat acordata in perioada de economisire, care, pe perioada de economisire recomandata (5 ani), genereaza pentru clienti sume pe care nu le pot obtine din alt produs financiar de pe piata, dobanzile fixe oferite pentru toata durata contractului si nu in ultimul rand siguranta depunerilor – garantate de catre Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. Adiacent, sistemul incurajeaza economisirea, sprijina relansarea creditarii precum si imbunatatirea fondului locativ.
 

Alte articole