Banca Comerciala Romana (BCR) se pregateste sa inceapa acordarea de credite in lei in cadrul Programului Prima Casa

 .BCR a primit in cadrul acestui program o suma suplimentara in valoare de 45 milioane EUR pe care intentioneaza sa o acorde numai sub forma de credite in lei imediat ce legislatia care reglementeaza Programul Prima Casa va permite bancilor sa isi completeze si/sau modifice ofertele initiale de finantare.

“Programul Prima Casa se bucura de un succes enorm in randul clientilor inca de la lansare. Numarul cererilor s-a mentinut intr-un ritm constant de la inceputul anului, astfel ca volumul total al solicitarilor de credite depuse a ajuns sa depaseasca semnificativ suma pe care BCR o mai are la dispozitie. Ne dorim sa-i ajutam in continuare pe români sa-si indeplineasca visul de a avea propria locuinta. Optiunea noastra de a continua creditarea in cadrului Programului Prima Casa in moneda nationala urmeaza atât recomandarile Bancii Nationale a României cu privire la incurajarea creditarii in lei, cât si dorintele clientilor, ale caror solicitari de creditare in moneda nationala sunt tot mai numeroase, pe fondul unei tot mai mari popularizari a riscului valutar asumat in cazul imprumuturilor in alta moneda decât cea in care realizeaza venitul.”, a declarat Ioana Mihai, sef departament Credite Garantate, BCR.

BCR a acordat, pâna in prezent, circa 30.000 de credite in cadrul Programului Prima Casa, in valoare de aproximativ 1,2 miliarde de EUR.

Pe perioada derularii Programului, creditul Prima Casa si-a pastrat atractivitatea in special pentru tinerele familii care au putut beneficia de conditiile preferentiale de dobânda si avans scazut disponibile prin intermediul programului Prima Casa.

Profilul clientului din Prima Casa
In ceea ce priveste profilul clientilor beneficiari ai creditelor acordate prin programul Prima Casa 4, acestia sunt barbati tineri (25-34 ani) care au luat creditul pe o perioada de 30 de ani.

Regiunea cea mai activa in Programul Prima Casa este Bucuresti, a carei cota in volumul total de credite acordate a crescut la 45% in a parta etapa a Programului Prima Casa, fata de cota aferenta in prima etapa a programului (36%). Pe lânga Bucuresti, urmatoarele 6 cele mai atractive judete active in programul Prima Casa au fost Timis, Cluj, Iasi, Constanta, Brasov si Sibiu.

Criterii de eligibilitate Prima Casa
Poate beneficia de credit Prima Casa 4 orice persoana fizica care nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia, nici o locuinta, indiferent de modul si momentul in care a fost dobândita, sau care detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobândita prin orice alt mod decât prin Program, in suprafata utila mai mica de 50m².

Primul pas pe care trebuie sa il faca o persoana care doreste sa achizitioneze o locuinta prin programul Prima Casa este sa vina la banca, chiar daca nu a gasit inca locuinta de care are nevoie. Consilierii bancari ii vor prezenta detalii privind creditul, documentele necesare pentru dosarul de credit, valoarea estimata preliminara a creditului si rata lunara de plata.
Clientii trebuie sa dispuna de un aport personal (avans) de minim 5%. Banca accepta pâna la 3 coplatitori. Nu se percepe comision de acordare credit sau comision lunar de administrare. Comisionul de rambursare anticipata este zero.

Creditul este garantat partial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garantia emisa de FNGCIMM, in numele si in contul statului, având valoare determinata, initial egala cu 50% din valoarea creditului acordat. Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finantarii garantate – deci la jumatate din valoarea acordata a creditului.

In cazul in care clientul solicita din partea FNGCIMM o promisiune de garantare va plati un comision unic de analiza a promisiunii de garantare de 0.15% din valoarea promisiunii de garantare. Valabilitatea promisiunii de garantare este pe perioada de constructie, dar nu mai mult de 18 luni.

Alte articole