ARAI: Pretul apartamentelor vechi din Bucuresti ar putea sa scada in acest an

Preturile apartamentelor din blocurile vechi din Bucuresti s-ar putea reduce in acest an, pentru prima data, ca urmare a finalizarii unor proiecte rezidentiale, a declarat, joi, presedintele Asociatiei Agentiilor Imobiliare din România (ARAI), Ruxandra Cleciu.

"Desi preturile apartamentelor vechi s-au majorat in primele doua luni ale anului cu 10-20%, primele proiecte noi care vor fi finalizate in acest an vor concura serios apartamentele vechi. De aceea, credem ca in acest an, pentru prima data, va avea loc o reducere a preturilor locuintelor vechi", a afirmat Cleciu la o conferinta de presa privind anuntarea târgului de apartamente Condominium.

Târgul va avea loc in perioada 15-18 februarie si va reuni aproape 35 de proiecte imobiliare, care totalizeaza peste 4.000 de apartamente. Valoarea totala a proiectelor expuse spre vânzare la târg depaseste 750 de milioane de euro. La expozitie vor participa, de asemenea, firme de design interior si banci.

Cleciu a precizat ca in Bucuresti se afla in diferite stadii de dezvoltare proiecte rezidentiale care totalizeaza 15.000 de unitati locative, in timp ce necesarul de locuinte este estimat la circa 60.000 de unitati.

"Cererea este foarte mare, pe acest fond proprietarii de locuinte vechi isi permit sa creasca pretul, doar spunând ca am intrat in Uniunea Europeana. Nu intelegem cum a afectat acest lucru preturile apartamentelor, astfel incât acelasi apartament costa cu 20% mai mult decât in decembrie", a spus Cleciu.

Reprezentantul ARAI a precizat ca lansarea proiectelor de locuinte va determina si o modificare de perceptie a cumparatorului.

"Cei care doresc sa cumpere o locuinta nu au incredere inca in noile dezvoltari. Dupa finalizarea primelor proiecte, acestia vor putea sa decida mai usor ce fel de locuinta sa achizitioneze", a mentionat Cleciu.

Si directorul executiv al directiei de credite retail al Bancii Comerciale Române, Dorin Cojocaru, apreciaza ca preturile apartamentelor vechi sunt mentinute la niveluri mari datorita cererii mari si a ofertei reduse.

"In zona euro, investitiile rezidentiale au reprezentat anul trecut 48% din totalul investitiilor imobiliare, in timp ce in România acest procent a fost de doar 25%", a aratat Cojocaru.

El a mentionat ca piata rezidentiala locala este atipica fata de cea din statele care au aderat in 2004 la Uniunea Europeana, unde preturile au scazut dupa integrare cu 20-25%.

"In România preturile apartamentelor vechi au crescut, contrar evolutiilor din statele care au aderat inaintea noastra. Atâta timp insa cât cererea va fi mai mare ca oferta, trendul de crestere a preturilor se va mentine", a mai spus Cojocaru.

La târgul Condominium vor fi expuse 90 de modele de apartamente cu preturi cuprinse intre 45.000 de euro si câteva sute de mii de euro, localizate in Bucuresti, in zone limitrofe Capitalei si pe malul Marii Negre.

 

Alte articole