Actualele proiecte rezidentiale, total inaccesibile clasei medii

Analistul imobiliar Artur Silvestri este de parere ca nici unul din proiectele rezidentiale anuntate de dezvoltatori si de agentii lor nu se adreseaza clasei medii si pot duce la dezechilibru social, deoarece pentru o asemenea locuinta este nevoie atat de avans cat si de un credit important. Analistul sustine ca actualele proiecte rezidentiale dezvoltate in Capitala si in imprejurimi sunt practic niste iluzii pentru o mare parte a romanilor si nici nu reusesc sa ii ameteasca pe milioanele de tineri salariati ce locuiesc in chirii. Ba chiar mai mult, dupa parerea analistului imobiliar, noile proiecte pot genera dezechilibru social.

"Nici unul din proiectele grandioase anuntate nu se adreseaza muncitorului intelectual, tanar si nici macar burgheziei tinere, practicante de profesiuni liberale. Cei dintai, in majoritate populatie recent urbanizata, nu au cu ce sa achite avansul la creditul ipotecar, iar ceilalti – o categorie emancipata care, maine, va ilustra o posibila burghezie autohtona – nici nu se gandesc sa locuiasca in condominium ce colectivizeaza. Acestia vor dori o casa veche in orasul traditional, daca nu chiar o mica resedinta cu gradina dincolo de bariera, in periferii mai curate ori chiar in urbanizarile ce apar cu o oarecare repeziciune, insa fara cai de comunicatie rationale si intr-un climat, semi-minier, de santier etern", a afirmat analistul, marti, intr-o analiza prezentata in Monitorul Imobiliar.

Silvestri mai spune ca cei ce nu au posibilitati financiare raman cu gandul ca un acoperis deasupra capului va deveni un vis posibil candva, desi pentru o majoritate consistenta aceasta se va dovedi o simpla utopie.

"Totul, de fapt, porneste de la bani si de la piata scumpa in materie de locuinta, o realitate insuportabila daca se examineaza in valorile relative ale muncii platite aici. si asta in conditiile in care o garsoniera de 35.000 de euro, despre al carui aspect nu este bine sa facem referinta insemneaza castigul pentru 10 ani al unui functionar care, incasand astazi 10 milioane de lei vechi lunar, ar trebui sa nu cheltuie in acest timp nici macar un leu, locuind sub cerul liber si traind cu aer, dar fara apa, pentru ca si aceasta se plateste", adauga Silvestri.

Sursa:NewsIn

Alte articole