Piata imobiliara din Romania va continua sa fie si in urmatoarea perioada cea mai atractiva piata din regiune, spun specialistii. Ei adauga ca, desi s-a investit foarte mult in ultima vreme in constructii, proiecte imobiliare de mare anvergura inca nu au aparut. Explicatia ar fi ca investitorii au asteptat ca Romania sa devina membru al Uniunii Europene, deoarece acest lucru le da mai multa siguranta. Analistii imobiliari spun ca vom vedea tot mai multe proiecte la scara mare, proiecte in care se vor investi zeci, chiar sute de milioane de euro. Un alt efect, poate cel mai important, ar fi acela ca, inevitabil, competitia va conduce la o scadere a preturilor practicate astazi pe piata imobiliara. Sa nu ne asteptam, insa, ca acest lucru sa se intample prea curand. Va dura cel putin doi ani, spun analistii.
Odata cu diversificarea ofertei, pretul apartamentelor noi ar putea scadea cu pana la 10%. Dar, pana atunci, se asteapta o usoara crestere. Cele mai mari cresteri se vor inregistra mai ales in cazul imobilelor din centrul si nordul capitalei, precum si pentru cele din zonele semicentrale ale capitalei.
De asemenea, 2007 va aduce pe piata locuintelor o oferta superioara de proiecte fata de ce s-a construit pana acum. Anul acesta vor fi gata aproximativ 1600 de apartamente noi din cadrul ansamblurilor rezidentiale lansate in ultimii ani, multe dintre ele adresate clasei cu venituri medii.
Foarte multi proprietari de locuinte vechi au asteptat anul 2007 pentru a-si vinde apartamentele, in speranta ca vor obtine o avere. Nu va fi insa asa, ii anunta specialistii. Odata cu cresterea ofertei de apartamente noi pentru clasa medie, preturile locuintelor vechi, din cartierele marginase ale orasului, vor scadea cu pana la 15%.
Cat despre apartamentele situate in zonele centrale, agentii imobiliari spun ca nu vom vedea o ieftinire, ci din contra. si asta pentru ca oferta de locuinte in centrul Capitalei nu este prea mare.
Si oferta cladirilor de birouri este inca redusa. In prezent, in Bucuresti sunt aproximativ 1 milion de metri patrati de spatii de birouri, iar cererea depaseste cu mult oferta. De aceea in urmatorii ani, spun specialistii, investitorii se vor orienta tot mai mult spre acest segment al pietei imobiliare. Totusi, pana cand noile cladirile de birouri vor fi gata, spun ei, chiriile vor ramane mari.
Aderarea la Uniune va influenta si preturile terenurilor, care se vor majora cu aproximativ 15%.
Si totusi, cea mai buna investitie o reprezinta sectorul imobiliar
Proprietatile imobiliare romanesti ar putea reprezenta o sursa de castiguri frumoase in viitorul apropiat. Potrivit specialistilor britanici, cei care isi vor plasa banii in domeniul imobiliar din tara noastra ar putea, in mai putin de 5 ani, sa castige dublu fata de cat au investit.
Acest lucru s-ar putea intampla deoarece, spun analistii, aderarea la Uniunea Europeana si evolutia cererii vor conduce la cresterea preturile pe piata.
Investitorii in imobiliare, in special cei din strainatate, considera ca piata romaneasca, cu preturi inferioare celor europene, este locul ideal pentru investitii. O componenta foarte importanta este si cresterea pietei inchirierilor din tara noastra, in conditiile in care studiile arata ca tot mai multi romani, dar si straini, isi petrec vacantele in Romania.
Specialistii imobiliari britanici spun ca piata imobiliara din tara noastra va urma aceeasi traiectorie precum piata din Cehia, care s-a dezvoltat semnificativ dupa aderare.
Sursa: www. Realitatea.net