Compania imobiliara Eurisko a precizat intr-un studiu ca este putin probabil ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana sa aduca si reduceri ale preturilor apartamentelor vechi. Caracteristicile demografice ale Romaniei, in general, si ale Bucurestiului, in special, fac atat din segmentul de retail, cat si din cel rezidential domenii in care se poate investi cu succes in continuare, cererea fiind departe de a fi satisfacuta…
"Numeroase proiecte rezidentiale sunt in curs, iar dezvoltatorii sustin ca noile locuinte au ca destinatie categoriile de populatie cu venituri medii. Pe aceasta ipoteza, care nu corespunde exact realitatii, se fundamenteaza concluzia ca preturile la apartamentele vechi vor scadea incepand cu anul viitor. Pastram insa rezerve in acest sens. Este nevoie ca dezvoltatorii sa gaseasca solutii cu adevarat tintite pe clasa medie a populatiei pentru a putea profita de oportunitatea oferita de cererea mare de pe piata".
In privinta spatiilor pentru birouri, stocul existent in Bucuresti este, actualmente, la jumatate fata de cel din Varsovia anului 2003, dar atat numarul companiilor inregistrate, cat si suprafata orasului sunt de doua ori mai mici.
Totodata, Eurisko observa m o diferenta de circa 300 – 400 mii mp in favoarea Budapestei si a Pragai, amintind faptul ca, in 2003, unii analisti considerau ca exista o supraoferta pe piata ungureasca a spatiilor de birouri, rata de neocupare scazand sub 20% abia spre sfarsitul anului. "Daca dezvoltarea proiectelor importante, aflate in derulare, nu va fi dublata de o imbunatatire generala a mediului de afaceri din Romania, care sa atraga mai multe companii straine sau sa stimuleze crearea altora locale, este posibil ca in urmatorii ani sa asistam la o crestere a gradului de neocupare pe spatiile de birouri."
Spatiile industriale si comerciale prezinta oportunitati de crestere
In Bucuresti exista acum aproximativ o treime din stocul de spatii industriale moderne pe care il detinea Varsovia in 2003. Fata de Budapesta si Praga, decalajul este mai mic, de numai 100 – 140 mii mp, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca, incepand cu anul 2004, a avut loc un adevarat boom investitional pe acest segment, de efectele caruia a beneficiat si Romania, chiar daca intr-o masura mai mica.
Interesul investitorilor pe spatii industriale s-a canalizat initial spre periferiile capitalelor analizate, existand in ultima perioada o tendinta de reorientare inspre alte orase si zone importante ale tarilor respective. Acelasi lucru asteptam sa se intample si in Romania, cu atat mai mult cu cat exista regiuni foarte putin dezvoltate, cu terenuri ieftine, ce favorizeaza randamente investitionale mai ridicate decat in Capitala.
Stocul de spatii comerciale pe care il detine in prezent Bucurestiul este cu mult mai mic fata de cel existent, in 2003, in oricare dintre celelalte trei capitale. Daca avem in vedere si densitatea mai mare a populatiei bucurestene (care in realitate este inca si mai mare decat cea inregistrata oficial) putem trage concluzia ca segmentul comercial (retail) prezinta cele mai bune perspective de dezvoltare dupa aderarea la Uniunea Europeana.