De la lansarea programului Prima Casa si pana in prezent (finele lunii august a.c.), FNGCIMM a acordat cca. 72.000 garantii pentru credite in valoare de cca. 2.815 mil. Euro.
Principalii indicatori (date tehnice) ce caracterizeaza derularea programului Prima Casa, de la momentul initierii acestuia si pana in prezent sunt:
– valoare medie a finantarii accesate in cadrul programului este, la momentul analizei, de 39.377 Euro;
– aprox. 85% dintre beneficiari au varsta de pana la 35 de ani;
– cca. 28% din valoarea garantiilor acordate a fost destinata achizitiei de locuinte in imobile construite intre anii 2008-2012;
– din totalul contractelor emise au fost achizitionate 2.248 de unitati locative noi sau nefinalizate, respectiv care au avut autorizatii de constructie emise dupa data de 22 februarie 2010;
– programul Prima Casa nu a intrerupt trendul puternic drescrescator al preturilor pe piata imobiliara, insa scaderile de pret pentru locuintele achizitionate in cadrul programului nu au inregistrat o amplitudine ridicata;
– pana in prezent au fost executate doar 62 de garantii, reprezentand o rata de default de 0,08%. (etapele de executare silita sunt prevazute de codul de procedura fiscal, iar informatii privind procedura de valorificare a locuintelor executate in urma restantelor la plata se pot obtine de la ANAF – Agentia Nationala de Administrare Fiscala -, institutie care are in atributii aceasta activitate).
In anul 2011, plafoanele cumulate de 1,7 mld. Euro au fost epuizate in proportie de aprox. 86%. S-a constatat necesitatea continuarii acestui program, dar modificarea majora s-a produs odata cu diminuarea garantiei statului de la 100% la 50% din valoarea creditului si suportarea proportionala a riscului de catre stat si de catre finantator. Acest sistem a condus la eliberarea sumei de 717 mil. Euro, in contul careia au putut fi acordate garantii de catre cele 16 banci participante in acesta a 4 etapa a Programului.
Pentru anul 2012, plafonul garantiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, este de 200 mil. Euro.
Garantiile se acorda in baza protocoalelor incheiate de finantatorii cu FNGCIMM, in conditiile impartirii in mod egal a riscurilor si a pierderilor intre statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, prin FNGCIMM si finantatori. Sumele se aloca de catre FNGCIMM, cu acordul Ministerului Finantelor Publice, finantatorilor care au utilizat integral plafonul reutilizat, in functie de ponderea garantiilor acordate de finantator in totalul garantiilor acordate, in conditiile impartirii riscului si de intervalul ramas pana la sfarsitul anului 2012.
La momentul actual, din plafonul alocat pentru etapa a-4-a a Programului, finantatorii mai au la dispozitie suma de cca. 178 mil. Euro, iar cei care isi vor epuiza plafonul disponibil din cadrul celei de-a patra etape a programului au primit dreptul (conform algoritmului prezentat mai sus) de a mai acorda garantii din plafonul suplimentar total alocat, in cuantum de 200 mil Euro
Toate aceste elemente creeaza premisele derularii in bune conditii a Programului Prima Casa in acest an.