Zonele rezidentiale vs. zonele industriale

In curand stocul de 120.000 metri patrati destinati spatiilor industriale din Bucuresti va fi transformat in spatii de birouri si in cartiere de lux. Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, intentioneaza astfel sa mute toate fabricile si depozitele la periferia orasului, in ciuda costului ridicat la acestui proces de lifting … sute de milioane de euro.

Contrar normelor Uniunii Europene, la ora actuala in Bucuresti, spatii semnificative din zonele centrale si vecine ale acestora sunt ocupate de depozite si fabrici. Pentru a remedia situatia, in cadrul planurilor urbanistice destinate noii imagini a Capitalei pentru viitorul apropiat se va  renunta la aceste spatii, in favoarea unor noi proiecte imobiliare.

In urma moratoriului incheiat cu europenii, care ne obliga ca in decursul a 13 ani sa mutam toata industria in afara oraselor, suprafata de 15% acoperita de agenti de poluare si imprastiata prin mai tot Bucurestiul va lua drumul periferiei. Se da astfel ok-ul pentru investitorii puternici de a demara proiecte-gigant de cartiere noi si spatii comerciale, destinate in mare parte clasei sociale cu resurse considerabile.

Potrivit analistilor imobiliari, aceste miscari vor duce la scaderea preturilor la locuintele de langa fabrici, din cauza santierelor care vor fi incepute o data cu stramutarea, precum si a standardelor ridicate pe care le aduc noile blocuri. Insa presiunile asupra acestor preturi se va incheia odata cu finalizarea cartierelor rezidentiale, moment in care locuintele din vecinatatea noilor proiecte vor cunoaste si ele o crestere semnificativa, in raport cu noua zona de apartenenta. Stramutarea fabricilor in afara oraselor se va accentua dupa integrarea in UE, moment in care normele de mediu vor fi si mai aspre, iar unitatile poluante din industria grea si metalurgica vor trebui mutate.

Fabricile la randul lor au inceput sa vaneze terenurile din afara orasului inca de la aflarea planurilor pentru noul Bucuresti european. Profitand de pretul mai redus al terenului in afara orasului, unele dintre ele au facut deja achizitiile necesare. Cele care au mai asteptat nu au fost la fel de inspirate, intrucat dupa parerea agentilor imobiliari se prevede o crestere importanta a preturilor la terenurile din extravilan in urmatoarea perioada.

Zonele insemnate cu rosu

In cadrul planificarilor urbanistice propuse pentru metamorfoza se afla zona Basarab-Orhideelor-Grozavesti care va suferi modificari odata cu inceperea lucrarilor de construire a pasajului de la Basarab. Totodata, zone industriale ce se pregatesc de mutare si care sunt atractive pentru piata imobiliara sunt cele de la Platforma Aversa din zona Pietii Obor si de la intreprinderea Rocar, din zona Progresul.

Aceleasi modificari vor fi indreptate si pentru zona Trafic Greu, aflata la doar citeva minute de Palatul Parlamentului si care se intinde cu fabrici si cu depozite pe mai bine de trei kilometri. Nici Splaiul Independetei, intre Semanatoarea si Grozavesti nu scapa de planurile edililor Bucurestiului, intrucat aici se afla alte obiective industriale ce au mari sanse sa se transforme in cartiere de lux.

Noul segment al pietei spatiilor industriale, rezultat ale acestei relocalizari de fabrici, este inca la inceput la noi in tara. Tinta lui este insa clara, iar in scurt timp va capata o dinamica si mai accentuata. In preferintele investitori intra in special acele zone care au avantajul prezentei arterelor de tranzit si din acest punct de vedere, cele mai vanate locatii din Bucuresti sunt cele din sud si din vest.

Cu toate ca volumul total al costurilor legate de transformarile zonelor industriale in zone rezidentiale se ridica la cateva sute de milioane de euro, in locul fabricilor se vor ridicat in scurt timp office building-uri si spatii de locuit care vor amortiza rapid cheltuielile. Capitala noastra se muta astfel pentru ceva vreme in cabinetul cosmeticianei din care va iesi cu o noua fata, speram noi mult mai atractiva si conforma regulilor UE.

Ana Zidarescu
ana.zidarescu@bankingnews.ro

Alte articole