Preturile terenurilor din Bucuresti ar putea continua sa creasca, pentru o perioada scurta, urmata de o stabilizare a sumelor achitate de cumparatori, dupa ce in ultimii doi ani majorarile de pret au ajuns, in unele cazuri, la 400%, apreciaza reprezentantii companiei DTZ Echinox. Cresterile de preturi pentru terenurile din Capitala au fost cuprinse, in ultimii ani, intre 50% si 400%. Cele mai mari avansuri au fost inregistrate in zona de nord a orasului, iar cele mai mici in sud.
"Ritmul de crestere pentru preturile terenurilor a inceput sa scada. Cred ca pretul terenurilor ar mai putea sa creasca o perioada destul de scurta,dupa care se vor stabiliza. Cresterile nu mai pot fi spectaculoase", a declarat, intr-un comunicat, Daniel Mitracu, senior consultant al companiei. El a apreciat ca preturile terenurilor sunt similare cu cele inregistrate, in 2004, de capitalele statelor care au aderat in UE in urma cu trei ani.
"Daca puterea de cumparare va creste, in urma aderarii, cererea de produse imobiliare se va imbunatati cantitativ si calitativ, ceea ce ar putea reprezenta motivatia dezvoltatorilor imobiliari pentru a construi proiecte noi. Astfel s-ar putea dinamiza si piata terenurilor", se mai arata in comunicat.
Un alt element care ar putea influenta evolutia preturilor terenurilor costul constructiei. Astfel ca, daca preturile produselor imobiliare vor creste mai incet decat costurile de constructie, se va crea o presiunea asupra pretului terenurilor.