Care sunt costurile atunci cand va construiti o casa?

Pentru ca in articolul de ieri va prezentam costurile unui apartament, de la achizitie pana la vanzare, astazi ne-am gandit sa continuam pe aceeasi linie si sa va prezentam pe scurt costurile pe care le veti avea daca va hotarati sa va construiti o casa.

Constructia unei case "pe pamant" presupune o atentie deosebita acordata, atat costurilor efective de constructie, cat si a pietei constructorilor, pentru a nu avea surprize legate de umflarea facturilor, depasirea termenelor de executie sau, in cazul cel mai grav, construirea cu materiale de calitate inferioara. Va recomandam in acest sens sa analizati bine "cv-urile" companiilor din zona voastra, sa cereti referinte, sa vedeti cu ochii vostri cateva din ofertele pe care le detin in portofoliu si abia apoi sa decideti. De asemenea trebuie sa gasiti acel echilibru intre calitatea constructorului si oferta de pret, incercand in acest sens sa fiti mai "darnici" pentru ca, ceea ce urmeaza sa realizati va fi o investitie pe viata.

Pornim, asadar, in enumerarea costurilor pe care le veti avea de suportat, din momentul deciziei pana sa ajungeti sa treceti pragul casei.

In primul rand, costul de achizitie al terenului. Acesta poate varia in functie de mai multi factori, cum ar fi : suprafata terenului, zona in care se gaseste, accesul sau nu la utilitati, eventuale lucrari de consolidare si nivelare a terenului in vederea construirii. O suprafata decenta pentru o casa medie de 120-150 metri patrati, avand o amprenta la sol de aproximativ 75 metri patrati, ar fi situata in intervalul 500-1.000 de metri patrati. De exemplu, In Cluj, in zona Campului sau in Faget, exista oferte situate in acest interval, la un pret in jur de 60.000 de euro.

Pana in faza constructiei efective, veti avea costuri suplimentare legate de bransarea la utilitati( apa, gaz, energie electrica, canalizare). De asemenea tot in faza premergatoare, exista o serie de costuri legate de executia proiectului, avize si autorizatii. In total, aceste costuri ajung in jurul valorii de 7.000-10.000 de euro.

Costurile de executie, cuprind, pe langa materialele folosite atat pntru realizarea constructiei in sine cat si pentru finisajele interioare(si acestea pot varia in functie de preferinte), si costurile de amenajare santier, costurile cu utilajele, evident, profitul firmei de constructii, etc. In general, executia unei case nu ar trebui sa coste mai mult de 300 de euro plus TVA.

Pentru a va face o idee si mai clara, o casa pe un teren de 500 de metri patrati, avand o suprafata utila de 120 de metri patrati, finisata, in zona Campului de exemplu, ar trebui sa coste in jur de 100.000 de euro.

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.

Blitz Imobiliare este o agentie imobiliara din Cluj Napoca ce ofera clientilor sai servicii imobiliare integrate si o baza de date completa, cu oferte actualizate la zi: vanzari si inchirieri apartamente, case-vile (www.cluj-case.ro), spatii comerciale, de birouri si industriale, terenuri.
 

Alte articole