Se spune ca bancile sunt instutiile care iti dau bani daca reusesti sa le demonstrezi ca nu ai nevoie de ei. Ni se intampla tuturor sa avem nevoie de o suma de bani, iar un credit sa fie singura solutie. Cum facem sa-l si obtinem?
In primul rand, nu merge la ofiterul de credite cu o atitudine de genul "Cu totii gresim, ca oameni suntem…" sau "Intelegeti si dumneavoastra…" – adevarul este ca nu, nu intelege nimeni. Chiar daca functionarii sunt ei insisi restanti la vreo plata, cat sunt la lucru ei reprezinta banca si banca nu este prietenul tau cel mai bun.
Nu apela la intelegerea ofiterilor de credite: de multe ori nu se afla intr-o dispozitie generoasa. Trebuie sa-i convingi. In plus, nu ei personal iau deciziile, acestea depind doar de politica bancii, dar interactiunea defectuoasa cu ofiterul de credite o sa-ti ingreuneze demersul.
1. Cere ce ti se va da. Studiaza piata si o sa vezi ce sume poti imprumuta. Nu te astepta ca o anume banca sa-ti ofere mult mai mult fata de medie. Cu un venit mic vei putea lua un credit pe masura, adica tot mic. Daca ai sperante prea mari, vei fi dezamagit. Bancile nu vor sa te indatorezi la maxim, ci la o limita suportabila, care sa-ti permita plata la timp a ratelor.
2. Alege-ti bancile. Cere referinte de la cunostinte, prieteni, citeste online. Vei gasi bancile care au ofertele ce ti se potrivesc. Majoritatea au calculatoare online pentru imprumuturi, alaturi de toate informatiile necesare pentru obtinerea creditului.
Reclamele la banci prietenoase sunt doar reclame, tu bazeaza-ti alegerea pe recomandarile directe si pe experienta directa. Uneori merita sa coste un pic mai mult daca esti tratat bine, treaba merge repede, iar personalul bancii e dispus sa te ajute.
3. Apeleaza la specialisti. Brokerii de imprumuturi sunt prietenii tai. Traiesc din comisionul bancii si pot chiar sa-ti ia un credit cu o dobanda mai scazuta decat cea practicata de banca.
Atentie, unii lucreaza doar cu 2-3 banci si vor lua creditul de unde e mai avantajos pentru ei ca si comision primit, nu de unde e cel mai avantajos pentru tine. Altfel, sunt foarte buni ca sursa de informare si te pot scuti de multe batai de cap.
4. Fa-ti temele cum trebuie. Fa-ti bine dosarul, include toate actele de care este nevoie si nu face nici un fel de modificari in ele, nu sterge sau schimba date ca sa pari mai solvabil. Unu, este ilegal, si doi, daca esti descoperit poti fi raportat la Biroul de Credit si ramane fara dreptul de a mai lua vreun imprumut timp de 4 ani.
Nu te gandi ca poti convinge ofiterul de credite sa sara peste vreun act necesar pe care nu-l ai. Nimeni nu iti va face o astfel de favoare, nimeni nu-si risca postul pentru comoditatea unui client.
5. Prezenta. Nu este cazul sa te imbraci ca la nunta cand te duci sa ceri un credit. Dar nu te duce nici in trening si ciufulit, pentru ca nimeni nu va avea incredere ca iti vei plati ratele sau ca vei face acest lucru la timp.
Chiar daca actele tale spun ca faci cateva mii de euro pe luna si nu vei avea probleme cu inapoierea banilor, bancile iti pot respinge cererea de credit pe motiv de "scoring," fara sa-ti spuna in fata ca arati ca si cum ti-ar lipsi si banii de buzunar. Daca esti tanar, evita sa pari un copilas, vei pierde orice urma de credibilitate cu un look sport.
6. Negocierea. Bancile vor sa te imprumute. Vor sa iti faci depozite la ele, vor sa iti dea carduri, deci nu le ceri vreo favoare. Din cauza aceasta exista mereu loc de negociere cu ele.
De exemplu, poti apela la mai multe banci si poti folosi avantajele unei banci in negocierea creditului cu cealalta. Nu te astepta la reduceri colosale, da fii constient ca din orice negociere castigi ceva, fie si aprecierea celor de la banca.
7. Atitudine. Pastreaza-ti demnitatea. In fond, nu te duci sa ceri de pomana, chiar dimpotriva! Vei plati bani buni pentru creditul pe care il iei. Tu esti cel de pe urma caruia banca isi plateste salariatii, asa ca trebuie sa-ti acorzi importanta corecta. Nu ceri mila, ci inchei un parteneriat de afaceri din care si tu, si banca, iesiti castigati. Nu te du plouat, nu fi speriat, nu vorbi cu jumatate de gura.
8. Perseverenta. Vei constata ca apar deseori probleme cu dosarul, unele hartii, aprobari samd. Nu dispera. E vorba de un proces birocratic, iar asemenea intamplati sunt normale.
Nu astepta la nesfarsit dupa banca, trage-i de maneca din cand in cand, daca ti se pare ca a trecut prea mult timp de cand astepti un raspuns. Nu te lasa dezarmat de micile piedici, fii consecvent, insista, fa ceea ce ti se cere.
Ofiterul de credite primeste bani in functie de contractele incheiate, asa ca e si interesul lui ca imprumutul sa ajunga la bun sfarsit.
9. Intelegere. Banca e un sistem. Uneori te ajuta, alteori nu functioneaza si in interesul tau. Angajatii bancii sunt niste simpli oameni care-si fac treaba, respectand sistemul in care sunt incadrati. Ei nu pot face minuni pentru tine, chiar daca sunt rude sau prieteni apropiati.
Nu lua prea personal interactiunea cu bancile, ele nu te doresc si nici nu te urasc. Pur si simplu au nevoie de banii tai, la fel cum si tu ai nevoie de banii lor. Vor face tot ce pot pentru a se asigura ca le poti da banii inapoi dupa ce ti-i imprumuta. Daca nu sunt sigure, prefera sa nu-ti dea banii.
Intelege si accepta situatia, altfel ajungi la frustrari din care nu castigi nimic si care nu cresc sansele de a obtine imprumutul.
Ai trecut prin toti pasii si nu te-ai descurcat? Vorbeste cu un broker, va face partea neplacuta a muncii pentru tine. Ca regula de baza, e mai rapid, mai sigur si mai ieftin sa apelezi la brokerii de imprumuturi. Daca vrei sa mergi direct la banca, fa-o, urmarind sfaturile de mai sus.