Credit de nevoi personale fara ipoteca – Euro versus Lei

Indiferent ca avem nevoie de un credit pentru amenajarea locuintei sau pentru alte nevoi personale, cu totii am apelat sau ne-am gandit la un credit de nevoi personale. Numarul celor care au cautat online informatii despre creditele de nevoi personale fara ipoteca, in euro, in ultimele trei luni, a fost relativ apropiat de numarul celor interesati de produsul in lei, potrivit datelor centralizate dewww.infoStatistici.ro. Astfel, 83.739 de respondenti din toata tara au optat pentru creditul de nevoi personale in euro, respectiv 90.070 de respondenti pentru creditul de nevoi personale in lei. insa doar dupa ce se analizeaza intentia pentru o anumita moneda, exprimata prin numarul de selectii, se poate spune ce vor cu adevarat romanii.

 

Astfel, creditul in moneda nationala a atras 12.658 de selectii, fata de 4.503 selectii, cel in euro, produsul in lei fiind astfel de aproape trei ori mai cautat. Aceasta arata ca pe un termen relativ scurt, de cinci ani, romanii se gandesc sa se imprumute in moneda nationala, explica Alina Mosneagu, analist financiar in cadrul retelei www.infoBancare.ro.

 

 

Pentru un credit de 5.000 euro accesat in luna octombrie pe o perioada de cinci ani, un roman va plati la sfarsitul perioadei de creditare un total de 7.424 euro, avand o rata lunara medie de 124 euro. Calculul este valabil daca pe durata imprumutului raman neschimbate conditiile de cost de la acordarea creditului. Raportat lavenitul mediu lunar care in luna august a fost de 1.339 lei, respectiv 316 euro, gradul de indatorare acoperit
cu acest imprumut este de 39.24%.

 

Pentru acelasi credit in lei, suma platita la final va fi echivalentul in lei a 8.683 euro, cu o rata lunara medie de 145 euro, ceea ce creste gradul de indatorare la 45.88%.

Alegerea consumatorilor trebuie sa porneasca intotdeauna de la nevoia acoperita de suma imprumutata. Avantajul creditelor de nevoi personale in valuta este ca pot acoperi o gama mai larga de nevoi deoarece suma imprumutata este mai mare, cu acelasi venit, fara a avea nevoie de garantii imobiliare. Totodata, si suma finala de rambursat este mai mica, in conditiile ideale in care fluctuatia cursului de schimb este scazuta. Pe de alta parte, creditele in moneda nationala vin cu avantajul major ca elimina din start riscul valutar, mai ales ca majoritatea populatiei este platita in lei, a mai spus Alina Mosneagu. 

Alte articole