Ce trebuie sa stim despre impozitul pe cladiri

Toti cei care detin in proprietate o cladire, indiferent de suprafata, de destinatie sau de locul in care ea este situata, sunt obligati la un impozit anual. Astfel ca inainte de a cumpara o casa trebuie sa te gandesti nu numai daca iti poti permite sa o achiti integral, dar si daca iti permiti sa platesti anual catre stat impozitele aferente.

Mai intai ce inteleg autoritatile prin cladiri …

Prin cladire se intelege orice construtie ce serveste la adapostirea de oameni, de animale, de obiecte, produse sau materiale, de instalatii si de altele asemenea. Impozitul pe cladiri se stabileste pe baza declaratiei de impunere depuse de contribuabili in baza Legii nr.571/2003 si se plateste trimestrial, in patru rate egale, astfel: 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie, 15 noiembrie

Cum se calculeaza impozitul?

Regula stabilita de autoritati impune aplicarea unei cote de 0.2% asupra valorii impozabile a cladirii. Pana aici nu este prea greu de calculat. Dar ce te faci cand detii mai multe cladiri? In aceasta situatie, contribuabilii care au contracte de proprietate pe mai multe cladiri cu destinatia de locuinte si care nu sunt inchiriate ca atare, in afara celei de domiciliu trebuie sa plateasca un impozit majorat cu: 15% pentru prima locuinta, 50% pentru a doua locuinta, 75% pentru a treia locuinta, 100% pentru a patra locuinta si urmatoarele.

Pentru a evita cele patru drumuri necesare achitarii impozitului se poate apela la varinata platii prin anticipatie. Astfel, atat impozitul pe cladiri cat si cel pe teren poate fi platit integral la 15 martie, moment in care se poate bebeficia si de o bonificatie.

Ce fac daca nu platesc impozitul la timp?

Daca termenul de achitare al impozitului nu a fost respectat, atunci trebuie sa te astepti la penalizari sub forma de dobanzi. Astfel, pentru fiecare zi de intarziere suma initiala se majoreaza cu 0,06%, in conformitate cu H.G.nr.1513/2002, iar penalitatile de intarziere pentru fiecare luna sau fractiune de luna, conform O.G.nr.26/2001, sunt de 0,5%.

Cine nu plateste impozit pe cladiri?

Statul prevede in  O.G.nr.36/2002 un segment limitat de persoane care sunt scutite de la plata acestui impozit. Astfel:
– veteranii de razboi sunt scutiti de plata impozitului pe cladire si teren numai pentru locuinta situata la adresa de domiciliu si sunt scutiti de celelalte taxe reglementate prin Ordonanta;
– vaduvele de razboi si vaduvele nerecasatorite ale veteranilor de razboi sunt scutite de impozitul pe cladire si impozitul pe teren aferente numai locuintei in care domiciliaza si de taxa hoteliera

Impozitul pe cladiri se schimba din 2007?

Cei care au casele mai mari de 150 de metri patrati au de platit mai mult. In cazul in care avem o cladire in care locuim si a carei suprafata construita desfasurata depaseste 150 de metri patrati, valoarea impozabila se majoreaza cu cite 10%, pentru fiecare 100 de metri patrati sau fractiune din acestia. Asa ca cine vrea mai multe camere, va trebui sa se gandeasca in perspectiva si la cat va plati ulterior.

Si materialul din care este construita casa va influenta impozitul incepand cu anul viitor:
– Pentru un metru patrat dintr-o cladire de beton impozitul va creste de la 631 lei la 669 lei;
– Pentru o casa din lemn si piatra naturala impozitul scade cu 182 lei;
– Pentru cladirile anexa din beton, din caramida sau din compozite se achita un impozit de 114 lei;
– Pentru anexele din materiale ecologice se va plati 68 de lei;
– Incaperile de la  mansarde, demisol si la subsol, folosite ca locuinte, impozitul scade cu 75% si cu 50 %daca ele nu sunt folosite ca spatii de locuit.

Vechimea casei ne poate usura si ea sau ne poate ridica costurile legate de plata impozitelor pentru cladiri a caror proprietari suntem. Astfel, pentru o casa a carei vechime se siteaza intre 30-50 de ani se va reduce cu 5%,  in timp ce pentru casele mai vechi de 50 de ani reducerea va fi de 15%.

Ana Zidarescu
ana.zidarescu@bankingnews.ro

Alte articole