Ce ne pregateste piata imobiliara pana in 2010?

Pe segmentul de piata rezidential, anul 2006 a reprezentat "varful" privind constructiile de locuinte pentru clasa medie, potrivit Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Daca anii trecuti investitorii mizau pentru locuinte de lux, incepand cu sfarsitul anului trecut s-a construit masiv pentru clasa medie, tendinta mentinandu-se si in acest an. ARAI apreciaza ca incepand cu 2007, pe segmentul rezidential, preturile pentru locuintele medii vor fi orientate pe zone. De asemenea, vor aparea numeroase proiecte de locuinte pentru terenurile achizitionate cu cativa ani in urma. Incepand cu 2008-2010, tendinta va fi de dezvoltare a segmentului economic.
 
In ceea ce priveste piata de birouri, in 2006 s-a inregistrat o cerere importanta atat de spatii mari, cat si de unele mai mici (de pana in 250 mp), acestea din urma fiind solicitate in special de IMM-uri. Odata cu integrarea in UE, pe segmentul cladirilor de birouri pentru firme va aparea si obligativitatea utilizarii unui spatiu cu destinatie specifica, de birou, iar nivelul investitiilor europene va creste. Potrivit estimarilor, in maximum patru ani se presupune ca oferta va ajunge la nivelul cererii pe acest segment de piata.
 
In ceea ce priveste piata comerciala, dupa 2007 va exista tendinta inlocuirii spatiilor comerciale de cartier cu firme furnizoare de servicii (cum ar fi bancile, farmaciile), iar retail-ul se va concentra in centre comerciale mari. In schimb, pe segmentul de piata al cladirilor industriale, vom asista la migrarea ocupantilor de depozite din orase catre centre logistice amplasate in afara acestora si dezvoltarea lor in tara.
 
Interesanta este atentia cu care Fondurile de Investitii privesc catre tara noastra, in acest an inregistrandu-se o intrare masiva a acestora pe piata romaneasca si o crestere spectaculoasa a numarului de tranzactii de gen. Desi segmentele preferate de investitori sunt cele de retail si birouri – au aparut deja investitori ce doresc a ingloba in portofoliu si proiecte rezidentiale semnificative.

 

Alte articole