Cat te costa sa-ti instalezi geamuri termopane

O afacere "de ultima generatie" o reprezinta firmele de termopane. Putine locuinte sunt izolate fonic si termic, asadar tot mai multi isi doresc o casa linistita, ferita de factori perturbatori. Nu intotdeauna insa investirea a circa 500 euro pentru utilarea locuintei sau macar a unei camere cu geamuri "minune" se dovedeste… a fi eficienta. Prin urmare, unii care si-au pus "termopane" considera ca au aruncat, pur si simplu, banii pe fereastra. Si asta pentru ca nici una dintre calitatile enuntate mai sus nu s-au dovedit a fi reale. Unii spun ca de vina ar fi mesterii, mai exact modul in care acestia monteaza geamul respectiv (aviz celor care se orienteaza catre superofertele de cartier!), deoarece pot veni de la "meseriasi" de mana a doua.
 
In ceea ce priveste banii, cei care nu dispun de toata suma necesara, trebuie sa stie ca, la inceput, e musai sa achite un avans cuprins intre 25 si 40% din bani. Apoi, in functie de "politica" firmei respective sau intelegerea cu meseriasul, plata se poate face integral sau in rate egale.
 
Firmele se bat in oferte
 
Ofertele la acest capitol "curg" – pe internet, pe fluturasi lasati la cutia postala, ba chiar si la anunturile de mica publicitate. Ne-am oprit la o firma oarecare, pe care am gasit-o pe internet. Am cerut o informatie simpla si banala pentru multi: pretul pe metru patrat de geam tip Low-e, deoarece am auzit ca este unul dintre cele mai bune.
 
Daca v-ati pus in minte sa comparati ofertele mai multor firme de profil in functie pretul pe metru patrat de termopan, nu veti ajunge la nici un rezultat! In cel mai fericit caz vi se comunica un pret estimativ, de genul "intre 29 si 120 de euro mp". Noi nu am primit decat un raspuns sec "costurile firmei sunt mici, prin urmare sunt si confidentiale. Va vom face un calcul al preturilor pe total, la care va aplicam o reducere de 25%." Intrebarea logica a fiecaruia dintre noi ar fi: "Cum putem verifica daca, intr-adevar, am beneficiat de o reducere de 25%, din moment ce preturile pe mp sunt confidentiale?" In cazul nostru, toate firmele contactate ne-au amintit de asa-zisa "reducere".
 
In astfel de cazuri, nu ramane decat sa comparati oferta mai multor societati care monteaza termopane si s-o alegeti pe cea mai buna, dupa pretul final pe care vi-l comunica. De la cele mai multe firme nu veti primi raspuns asa cum vi se promite (desi este in interesul lor sa isi atraga clientii!). Prin urmare, nu ramane decat sa insistati, atat la telefon, cat si prin e-mail.
 
Pentru a afla cat cost echiparea unui apartament cu 3 camere cu geamuri termopane, am trimis coordonatele pe e-mail, urmand ca a doua zi sa primim raspuns, tot pe e-mail. A fost singura firma care, intr-adevar s-a tinut de cuvand, trimitandu-ne detaliile de executie, inclusiv preturile (atentie!) reduse cu 25%, oferta valabila numai pentru o perioada de 30 de zile.
 
Astfel, am aflat cam cat ar costa utilarea unui apartament cu 3 camere. Pentru a primi o astfel de calculatie, trebuie sa cunoasteti cu precizie dimensiunile ferestrelor, inclusiv tipul de tamplarie si de geam pe care vreti sa il montati.
Conditii de plata sunt simple: 40% avans la semnarea contractului, apoi 60 % la montarea lucrarii, iar suma se achita in lei, la cursul comunicat de BNR in ziua platii.
 
Geamuri termopan pentru 3 camere, 548 euro
 
Dupa cum am mai spus, am solicitat o lucrare pentru un apartament (profil pvc, 3 camere, geam Low-e).
 
1. fereastra 1200×1200, deschidere:
A) dubla, oscilo-batanta
B) jumatate fixa, jumatate oscilo-batanta
 
2. usa balcon, 880×2000, jumatate sticla (1200mm), restul panel pvc
 
3. fereastra 1500×1200 + glaf, deschidere:
A) simpla (se deschid 2 geamuri, ca la tamplaria clasica)
B) dubla, oscilo-batanta
 
4. fereastra 550×550, deschidere:
A) simpla
B) oscilanta
 
Raspunsul reprezentantilor firmei a venit promp :"Pretul este de 548 de euro. Include tamplarie PVC tricameral (3 camere) alb, geam termopan Low e, sistemul de inchidere, TVA (inclusiv), transport si montaj in Bucuresti. Este cea mai ieftina varianta, din cele doua pe care mi le-a prezentat (in format PDF), a doua avand pretul de 573 de euro.
 
Au mai precizat faptul ca firma ofera o garantie a lucrarii lucrarii pe o perioada de 5 ani, iar durata de viata a profilului este garantata de producator la peste 40 ani.
 
Daca dispuneti de o suma mai mare de bani, firma va poate monta si plasa de insecte pe balama, care costa 25 Euro/mp. Plasa de insecte pe rulou costa 45 Euro/mp. Pentru cei interesati, rulourile exterioare din PVC au pretul de 60 euro/mp, rulourile exterioare din aluminiu costa 91 euro/mp. De asemenea, glafurile de interior din PVC le puteti cumpara cu 17 euro/ml, iar cele de exterior din PVC cu 22 euro/ml.

Nicoleta Margineanu
nicoleta.margineanu@bankingnews.ro

Alte articole