BCR a acordat credite de peste 200 mil. EUR in Programul Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a acordat pana in prezent, credite in valoare de peste 200 milioane EUR in cadrul Programului Guvernamental Prima Casa 4 si a ajutat astfel aproape 5.400 de familii sa isi achizitioneze prima locuinta.

 

BCR a inceput, pe 6 iunie a.c., creditarea in cadrul programului Prima Casa 4, fiind prima banca din Romania ce s-a inscris in aceasta etapa a programului. Ritmul de acordare al creditelor Prima Casa este mult mai accelerat in etapa a 4 a in comparatie cu etapele anterioare. Daca dupa primele 5 luni ale primei etape a programului (Prima Casa 1) erau acordate peste 3.700 credite, dupa primele 5 luni ale etapei a 4 (Prima Casa 4) sunt acordate deja un numar de peste 5.350 credite.

Pana in prezent, BCR a acordat peste 20.000 credite in cele 4 etape ale Programului Prima Casa, volumul acestor credite fiind de aproximativ 800 milioane EUR.

Valoarea medie a unui imprumut din programul Prima Casa 4 este de 38.500 EUR, in scadere fata de prima etapa a programului cand valoarea medie a fost de 41.200 EUR. În plus, valoarea medie a avansului platit de catre clienti pentru achizitionarea primei lor locuinte a fost de 11%. Clientii au beneficiat astfel de conditiile preferentiale de dobanda si avans acordate prin intermediul programului.

In ceea ce priveste profilul clientilor beneficiari ai creditelor acordate pentru Prima Casa 4, acestia sunt barbati tineri (25-34 ani) cu studii superioare (absolventi de universitate) fara copii in intretinere. În ceea ce priveste starea civila, beneficiarii creditelor Prima Casa 4 sunt in proportie de 45% casatoriti.

Poate beneficia de credit Prima Casa 4 orice persoana fizica care nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia, nici o locuinta, indiferent de modul si momentul in care a fost dobandita, sau care detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Program, in suprafata utila mai mica de 50m2.

 

Primul pas pe care trebuie sa il faca o persoana care doreste sa achizitioneze o locuinta prin programul Prima Casa este sa vina la banca, chiar daca nu a gasit inca locuinta de care are nevoie. Consilierii BCR ii vor prezenta detalii privind creditul, documentele necesare pentru dosarul de credit, valoarea estimata preliminara a creditului si rata lunara de plata.

Dobanda este variabila si este formata din Euribor la 3 luni plus o marja de 3,75% pentru clientii cu istoric in relatia cu BCR (marja este de 3,95% pentru clientii fara istoric). Astfel, pentru un credit de 40.000 de euro, pe o perioada de 30 de ani, rata lunara in acest moment (variaza in functie de EURIBOR) este de 223 EUR.

Clientii trebuie sa dispuna de un aport personal (avans) de minim 5%. Banca accepta pana la 3 coplatitori. Nu se percepe comision de acordare credit sau comision lunar de administrare. Comisionul de rambursare anticipata este zero.

Creditul este garantat partial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garantia emisa de FNGCIMM, in numele si in contul statului, avand valoare determinata, initial egala cu 50% din valoarea creditului acordat. Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finantarii garantate – deci la jumatate din valoarea acordata a creditului. De asemenea, si beneficiarii creditelor obtinute in primele 3 etape ale programului vor plati un comision de gestiune mai mic decat in anii anteriori – deoarece procentul de 0.49% se aplica la jumatate din valoarea soldului garantiei si nu la soldul integral ca in anii anteriori.

 

In cazul in care clientul solicita din partea FNGCIMM o promisiune de garantare va plati un comision unic de analiza a promisiunii de garantare de 0.15% din valoarea promisiunii de garantare. Valabilitatea promisiunii de garantare este pe perioada de constructie, dar nu mai mult de 18 luni.
 

Alte articole