Bancile continua sa fie prudente in creditarea sectorului imobiliar din Romania – studiu KPMG

Sectorul imobiliar din Romania este inca intr-o stagnare relativa, iar bancile vor continua probabil sa fie prudente in activitatea de creditare, data fiind proportia de imprumuturi neperformante din portofoliile acestora, potrivit unui studiu al companiei de consultanta KPMG.

"In Romania, sectorul imobiliar este inca intr-o situatie de stagnare relativa, iar bancile vor continua, probabil, sa fie prudente in activitatea de creditare, data fiind proportia de credite neperformante din portofoliile acestora, dupa cum reiese din sondaj", a declarat miercuri intr-un comunicat Ori Efraim, partener si coordonatorul Departamentului de real estate al KPMG in Romania. El spune ca exista anumite semne de reinnoire a interesului, in special din partea dezvoltatorilor chinezi.

 

"Ca in multe alte sectoare, dezvoltatorii chinezi au identificat imediat oportunitatile prezente pe piata romaneasca si acopera anumite goluri lasate de investitorii mai precauti, care au fost mai reticenti fata de pietele emergente dupa 2008", a mai spus Efraim.

 

Finantarea imobiliara in Europa Centrala si de Est (ECE) a dat semne de revigorare in ultimele 12 luni, dar evolutia pietei continua sa ramana incerta. Comparativ cu anul 2010, a avut loc o crestere considerabila a tranzactiilor imobiliare, insa aceste investitii au fost extrem de diferite, in functie de tara si clasa de active.

KPMG noteaza ca bancile privesc cu prudenta evolutia pietelor imobiliare, cu posibila exceptie a Austriei, Cehiei si Poloniei, unde piata nu a fost afectata in aceeasi masura de criza financiara ca in alte tari.

 

KPMG a realizat un sondaj in randul unui numar de peste 50 de banci din regiune pentru a evalua perspectivele finantarii bancare a sectorului imobiliar in ECE.

Comparativ cu anul 2010, un numar mult mai mare de banci din toate tarile considera ca, in majoritatea cazurilor, creditele neperformante pot fi gestionate cu succes prin restructurare. Bancile sunt interesate mai mult de restructurarea creditelor neperformante decat de executarea acestora si continua sa prefere finantarea proiectelor generatoare de venit in locul celor de dezvoltare. 

Alte articole