Atentie: Polita de asigurare obligatorie a locuintelor acopera doar riscurile de dezastre naturale

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale – PAID – subliniaza ca singurele riscuri acoperite prin polita de asigurare obligatorie a locuintelor sunt cele definite in Legea nr.260/2008, respectiv cutremure de pamant, alunecari de teren si inundatii, ca fenomene naturale.

In consecinta, sunt excluse din asigurarea obligatorie emisa de PAID orice alte riscuri decat cele prevazute de lege si cu atat mai mult cele provocate de factorul uman, cum ar fi: revarsarea lacurilor de acumulare, tasarea terenului sub sarcina constructiei, prabusirea sau surparea locuintelor ca urmare a lucrarilor de prospectiuni, exploatari miniere, edilitare etc.

 

“PAID nu poate incalca prevederile legislatiei si sa acorde despagubiri pentru locuinte asigurate, dar avariate de alte riscuri decat cele inscrise in Legea nr.260/2008. Fenomene precum tasarea, surparea sau prabusirea unei locuinte nu reprezinta riscuri asigurabile pentru PAID. Acestea pot fi sau nu cuprinse intr-un contract facultativ de asigurare, dar Pool-ul nu emite astfel de polite”, a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea.

Legea nr.260/2008 instituie obligativitatea asigurarii pentru toate locuintele din Romania, mai putin cele incadrate in clasa de risc seismic I. Prin urmare, PAID preia in asigurare locuintele din Romania pentru riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren, ca fenomene naturale. Ceea ce inseamna ca PAID nu foloseste harti de zonare a riscurilor si preia in asigurare orice locuinta, chiar daca aceasta este situata intr-o zona cu expunere majora la unul dintre cele trei riscuri de catastrofa naturala.

 

De asemenea, PAID plateste despagubiri in cazul in care locuintele asigurate sunt afectate de unul dintre cele trei riscuri de dezastre naturale (nu si de oricare alt risc).

In prezent, PAID detine un portofoliu de aproape 820.000 de polite de asigurari obligatorii pentru locuinte, din care aproximativ 522.000 au fost incheiate pentru locuinte de tip A, iar restul pentru locuinte de tip B. Valoarea totala a primelor subscrise si incasate de PAID este de 13,4 milioane de euro.

 

Din 15 iulie 2010, prima zi de emitere a politelor obligatorii, si pana in data de 11 august 2011, Pool-ul a platit 24 de despagubiri, in valoare totala de aproape 175.000 de lei. Recent, PAID a achitat prima dauna totala, in valoare de 20.000 de euro, pentru o locuinta distrusa de inundatiile care s-au produs pe valea raului Avrig. În acest moment, mai sunt avizate inca 25 de dosare de dauna, care au fost deschise in urma producerii riscurilor de aluncare de teren si inundatii, ca fenomene naturale.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID – este o componenta esentiala a programului roman de asigurare a catastrofelor, gestionat de Ministerul Administratiei si Internelor. Conform prevederilor legii, PAID administreaza asigurarea obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei – cutremur, inundatii si alunecari de teren.

 

Pool-ul s-a constituit ca societate comerciala, in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 13 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari). Activitatea efectiva a PAID a inceput in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010.

Acoperirea PAID este una de tip prim risc si functioneaza pe principiul solidaritatii, adica se aplica acelasi nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia. Primele de asigurare pentru PAD sunt de 20 de euro, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, si de 10 euro, pentru o suma asigurata de 10.000 euro. 

Alte articole