Asigurarea obligatorie pentru locuinta: 1000 de polite pe zi, in martie 2011

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale – PAID – a emis, in intervalul 15 iulie 2010 – 31 martie 2011, peste 481.000 de polite de asigurare obligatorie – PAD.

“Portofoliul PAID de la sfarsitul lunii martie arata ca au fost incheiate asigurari obligatorii pentru 5,74% din locuintele din Romania, prin raportarea numarului total de polite la fondul locativ existent, de aproximativ 8,4 milioane de locuinte”, a declarat directorul general al Pool-ului, Marius Bulugea.

 

In ceea ce priveste ritmul de subscriere a PAD, acesta a revenit pe un trend ascendent in luna martie 2011, ajungand la o medie de 1.000 de polite/zi. In perioada ianuarie – februarie 2011, ritmul de subscriere s-a diminuat semnificativ, ajungand la sub 400 polite/zi, de la un varf de peste 10.000 de polite/zi inregistrat in ultimele doua luni ale anului trecut.

Romania este expusa la o serie de dezastre naturale, in special la riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren, ce pot cauza pierderi economice si umane in intreaga tara. Hazardul din cutremure este unul dintre cele mai mari in Europa, iar inundatiile au provocat pierderi semnificative. In intervalul 2005-2010, inundatiile au provocat pagube totale de peste 3 miliarde euro (locuinte, poduri, diguri, drumuri afectate).

 

Au fost afectate aproape 62.000 de locuinte, din care 15.600 au fost distruse in totalitate. Guvernul a aprobat, in cei cinci ani, eliberarea de la rezervele de stat a unor ajutoare umanitare de urgenta in valoare totala de peste 233 milioane de euro.

„Asemenea evenimente pot genera probleme sociale, iar finantarea pierderilor este dificil de realizat din resurse publice, mai ales in contextul existentei unor constrangeri bugetare. In plus, potrivit legii, in cazul unui dezastru provocat de unul dintre cele trei riscuri acoperite prin PAD, cei care nu si-au asigurat locuintele nu vor mai beneficia de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor”, a precizat Marius Bulugea.

 

Acesta a subliniat ca exista o confuzie intre asigurarea obligatorie si sanctiunile ce vor fi aplicate celor care nu isi asigura locuintele. „Legea 260/2008 este in vigoare si produce efecte. Nu exista un termen limita pentru incheierea asigurarii PAD, ci un termen de la care autoritatile locale vor aplica sanctiuni pentru cei neasigurati. Consider ca protejarea prin asigurare a locuintelor are o importanta deosebita, avand in vedere riscurile mari la care sunt expuse acestea, iar populatia nu trebuie sa astepte termenul de aplicare a sanctiunilor pentru ca dezastrele naturale se produc aleatoriu si nu dupa un anume calendar”, a spus directorul general al PAID.

 

Potrivit unui studiu recent al Swiss Re, in ultimii 20 de ani, doar 20-40% din pierderile cauzate de dezastre au fost acoperite prin asigurare, in mod special in tarile in curs de dezvoltare si in pietele emergente. In tarile in curs de dezvoltare, penetrarea asigurarilor, adica masurarea primelor de asigurare ca procent din PIB, arata ca sectorul asigurarilor non-life detine o pondere de 2,9%, comparativ cu una de 8,6% in tarile industrializate.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID – este o componenta esentiala a programului roman de asigurare a catastrofelor, gestionat de Ministerul Administratiei si Internelor. Conform prevederilor legii, PAID gestioneaza asigurarea obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei – cutremur, inundatii si alunecari de teren.

 

Pool-ul s-a constituit ca societate comerciala, in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 13 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari). Activitatea efectiva a PAID a inceput in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010.
 

Alte articole