Chiar daca unele norme fiscale s-au schimbat in 2016 si sunt pe cale sa se schimbe si in 2017, pentru cei care obtin venituri din inchirierea locuintelor lucrurile sunt la fel ca in 2015: si anul acesta trebuie depusa declaratia 200 (pentru veniturile inregistrate anul trecut). Detalii complete despre normele de impozitare si taxare pot fi gasite online si vor fi detaliate oricum de personalul de la ANAF, inclusiv daca este cazul sa inregistrati un nou contract de inchiriere.
Poti sa descarci de pe internet formularul 200, care trebuie completat in functie de categoriile de venituri: activitati independente (venituri comerciale, venituri din profesii libere, venituri din drepturi de proprietate intelectuala), cedarea folosintei bunurilor (chirii); activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real; transferul titlurilor de valoare (piata de capital); operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen. Detalii complete pot fi accesate pe website-ul ANAF.
Cei care doresc sa faca o fapta buna atunci cand completeaza si depun declaratia 200 pot sa includa in spatiul special dedicat din formular datele unui ONG caruia statul sa ii redirectioneze 2% din impozitul platit de contribuabil. Altfel spus, nu te costa nimic sa faci un lucru bun pentru societate, indiferent de numele asociatiei sau fundatiei pe care alegi sa o ajuti. Poate fi Crucea Rosie, Fundatia pentru SMURD, SOS Satele Copiilor, World Vision sau orice alt ONG, mai mult sau mai putin cunoscut.
Unele fundatii obisnuiesc sa puna la dispozitia doritorilor formular 200 deja completat cu datele respectivului ONG. Spre exemplu, se poate descarca si completa pentru veniturile din anul 2015 declaratia 200 format 2016 deja completata cu datele Fundatiei Refresh, una dintre Fundatiile care isi bazeaza activitatea in mare masura pe astfel de contributii pe care le foloseste in general pentru cazuri sociale. Orice ONG ati alege, este bine sa faceti o contributie de acest gen care se va intoarce cu siguranta in societate.