Acte necesare pentru reamenajarea casei

Daca vreti sa desfiintati un perete pentru a uni living-ul cu bucataria spre exemplu, cu siguranta trebuie sa obtineti un aviz de la primarie. Reprezentantii primariilor atentioneaza asupra sigurantei imobilului, deoarece astfel de lucrari pot afecta serios stuctura de rezistanta a blocului. Chiar si pentru inchiderea balconului aveti nevoie de o autorizatie, in aceasta categorie intra si schimbul de destinatie a locuintei cu functii comerciale, productivitate ori de servicii, cum ar fi cabinetele medicale sau de coafura.

Se pare ca inclinatiile romanilor spre apartamente spatioase, de tip occidental s-a accentual in ultimul timp. Spre exemplu, numai in primele opt luni ale acestui an Serviciul Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul Primariei Sectorului 3 a eliberat 1148 de autorizatii de construire in conformitate cu Legea 50/1991, fata de 1006, cat a fost inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Autorizatiile au fost acordate pentru modificari interioare in apartamente, construirea sau extinderea de locuinte, construirea de spatii comerciale sau lucrari de inchidere a balcoanelor.

Conform legii, proprietarii trebuie sa obtina de la primarie Certificatul de urbanism si Autorizatia de construire pentru orice modificare din apartament, respectiv casa.

Actele necesare pentru obtinerea unui certificat de urbanism in vederea construirii unei locuinte sau anexe gospodaresti sunt urmatoarele:
– copie act proprietate,
– chitanta taxa,
– doua planuri cadastrale scara 1/500
– doua planuri cadastrale scara 1/2000.

Dupa ce a fost eliberat certificatul de urbanism, vor fi depuse actele pentru obtinerea autorizatiei de construire:
– actul de proprietate (copie legalizata);
– certificat de rol;
– proiect pentru obtinerea autorizatiei de constructie;
– toate avizele solicitate prin Certificatul de urbanism;
– Certificatul de urbanism (copie);
– contract cu o firma de salubrizare;

De asemenea, mai este necesar acordul notarial al vecinului sau al coproprietarilor (dupa caz), chitanta conform careia ati achitat taxa.

Mentionam ca taxa pentru obtinerea unui certificat de urbanism este de 40 RON, iar pentru autorizatia de construire se achita o taxa a carei valoare este de 0,5% din valoarea trecuta in proiect pentru persoanele fizice si 1% pentru persoanele juridice, care se plateste la primarie.

Mentionam ca persoanele care efectueaza modificari de orice natura in apartamente risca amenzi cuprinse intre 10 milioane de lei si un miliard de lei in functie de complexitatea abaterii, potrivit prevederilor Legii 50 republicata in 2004.

Cetatenii care doresc sa obtina avizele necesare pentru modificari sau constructii noi se pot adresa Serviciului Urbanism si Amenajarea Teritoriului de pe raza sectorului din care fac parte. Locuitorii sectorului 3 spre exemplu, pot merge sediul din strada Parfumului nr. 2-4, parter. Programul de lucru cu publicul este de marti pana joi, intre orele 9.00 si 15.00. Cei care locuiesc in acest sector si constata eventuale modificari efectuate ilegal in structura initiala a apartamentelor pot face reclamatie la telefon 9854, disponibil non-stop.

NIcoleta Margineanu
nicoleta.margineanu@bankingnews.ro

Alte articole