Pentru cei care vor sa cumpere o casa sau un apartament avem o singura recomandare: achizitia din faza de proiect. Decizia de a cumpara o locuinta cere efort si investitie atat din partea cumparatorului, cat si a constructorului. Astfel multi constructori vin cu oferta achizitionarii casei inca din faza de proiect. Este ca un dublu serviciu pentru ambele parti implicate.
De ce este mai avantajos sa cumperi o casa ce exista doar pe hartie?
In primul rand intra in discutie aspectul financiar. Pentru un apartament, cat si pentru o casa, pretul platit de proprietar este influentat de momentul in care locuinta este achizitionata. In functie de acest aspect la final acesta poate cunoaste variatii semnificative. Cei care se hotarasc sa investeasca intr-un proiect de casa stiu bine ca pretul mai mic creste sansa de profit in momentul in care locuinta va fi scoasa ulterior spre vanzare.
Achizitia unei case in faza de proiect ofera o mare flexibilitate si la modul de achitare al platilor. Aici exista si posibilitatea de a plati in rate. De regula constructorii cer un avans de 30%, apoi 40% pe perioada executarii lucrarilor, iar la finalul finalizarii locuintei restul de 30%.
Totodata un alt avantaj este legat si de gradul de implicare al proprietarului la definitivarea proiectului. Beneficiarul are ocazia sa cunoasca echipa ce lucreaza la casa lui, incepand de la arhitect si constructor. El poate participa la desfasurarea lucrarilor, are libertatea de a opta pentru o anumita compartimentare a imobilului in functie de nevoile sale si isi poate alege singur materialele de finisare pe care si le doreste. Astfel, daca vrei piscina, teren de tenis, gradina sau loc de joaca pentru copii nu trebuie decat sa anunti arhitectul si constructorul care le vor realiza treptat. In schimb, daca ai cumparat deja o casa “la cheie” si te gandesti ca vrei anumite “imbunatatiri” de acest gen si incepi sa faci modificarile de rigoare, vei ajunge in cele din urma la cheltuieli cu mult mai mari decat te-ai fi asteptat.
Cum se prezinta piata de imobile in Romania?
Inca din anii 1990 cererea pentru o locuinta proprie a crescut simtitor, insa boom-ul a fost atins abia in anul 2000, momentul in care a fost introdus pe piata creditul ipotecar. Astfel, de sase ani “lista” cu cereri si-a sporit simtitor volumul datorita posibilitatii achizitionarii locuintei pe baza creditului ipotecar. Cu toate acestea insa, cererea nu a fost pe deplin satisfacuta, intrucat segmentul pe care s-au axat constructorii a fost cel al locuintelor de lux. Clasa medie a ramas descoperita si ignorata. ansambluri rezidentiale tot au fost ridicate, iar proiectele nu par a se rari. Cum pentru o familie de clasa medie traiul intr-un apartament dintr-un complex de lux ramane inabordabil, cererea pentru apartamentele din vechile cartiere va continua sa ramana ridicata. La fel si pretul lor.
Dar sunt si persoane ce considera ca a schimba adresa din buletin cu cea a unui cartier rezidential merita. Investitia intr-un astfel de apartament este completata cu taxa pentru locul de parcare, taxa pentru spatiu de depozitare (boxa), pentru serviciile de paza, pentru curatenie, pentru accesul la uscator, pentru intretinerea spatiului verde si a locului de joaca pentru copii. Astfel, sumei initiale i se mai adauga intre 10.000-15.000 euro. Si toate acestea pentru a avea camere mai spatioase, izolate fonic si termic, paza si loc de parcare si un parc intretinut pentru copii.
La ce sa ne asteptam in viitorul apropiat
Iminenta integrare in UE nu va aduce din pacate si ieftinirea preturilor la apartamentele sau casele noi, asa cum poate sperau unii. Tendinta preturilor la aceste imobile este de crestere continua si asta deoarece preturile legate de achizitia terenurilor, de materialele de constructie si a fortei de lucru sunt si ele pe o panta in plina ascendenta. In acest context amatorii noilor proiecte vor trebui sa subtieze conturile din banci pentru a se bucura de o locuinta pe masura gustului lor.
Oricare ar fi alegerea, pana in 2008 se asteapta ca numarul spatiilor de locuit ce vor fi data in folosinta sa ajunga in jurul valorii de 9.000. Multe dintre ele raman in continuare destinate clientilor cu resurse financiare semnificative si doar o parte vor putea fi cumparate de clasa medie. In aceasta ordine de idei cererea va continua sa creasca in timp ce oferta va pastra acelasi grad de limitare.
Ana Zidarescu
ana.zidarescu@bankingnews.ro