Noile restrictii ale BNR vor duce la scumpirea locuintelor vechi

Stim cu totii ca pentru a emite pretentii pe piata imobiliara este musai sa ai si pareri. Asa se face ca in ultima perioada tot mai multe companii imobiliare isi dau cu parerea, despre evolutia, dupa aderare, a preturilor la apartamente, mai ales pentru cele vechi. Daca pana acum unii specialisti apreciau ca preturile se vor diminua cu pana la 15%, oficialii unei companii ne atentioaneaza: pretul apartamentelor vechi va … fi influentat de noile normele BNR. Sa vedem si cum…

Normele BNR ridica la rang de confort blocurile comuniste!

"Efectul secundar unei astfel de masuri (ultima norma BNR, doar despre EA vorbeste toata tara!) este cresterea sanselor ca cei din clasa medie care se calificau pentru cladiri noi sa fie nevoiti sa se reorienteze catre constructiile dinainte de 1989 si sa provoace o noua crestere a preturilor de vanzare a cladirilor vechi", precizeaza analistii imobiliari.

Modificarea normelor privind acordarea creditelor va determina cresterea preturilor la locuintele vechi si va limita accesul populatiei cu venituri medii la achizitia locuintelor din proiectele imobiliare noi, apreciaza compania imobiliara Esop. "Populatia cu venituri medii va avea acces la proiectele noi care vor fi livrate pe piata in perioada urmatoare doar daca legislatia privind creditul ipotecar va fi completata si daca vor fi luate masuri suplimentare de incurajare a achizitiei de locuinte", se arata intr-un comunicat al Esop.

Salariu mediu din Romania este de 240 euro pe luna, in timp ce in Bucuresti persoanele din clasa medie care lucreaza in mediul privat castiga un salariu mediu de 700 euro pe luna, potrivit Esop. In aceste conditii, proiectele care vor fi livrate pe piata pana in 2008, respectiv 8.000-9.500 locuinte pentru clasa medie, au preturi cuprinse intre 800-1.400 euro pe metru patrat construit, la care se adauga TVA. "Desi lucrurile par sa se aseze pe fagasul normal, totusi se observa o discrepanta intre veniturile medii pe care oamenii le au, preturile medii ale ofertelor rezidentiale si conditiile de finantare", apreciaza analistii Esop.

Acestia considera ca masurile adoptate de catre BNR, de innasprire a conditiilor de acordare a creditelor ipotecare si imobiliare, pe fondul lipsei de interes din partea autoritatilor privind incurajarea constructiilor de locuinte noi, nu fac decat sa limiteze accesul unei paturi mai largi din clasa medie la cladirile ce se vor construi in urmatorii ani si sa alimenteze presiunea cererii pentru apartamentele vechi, atat in ceea ce priveste cumpararea, cat si inchirierea.

In  plus,acesta "reorientare" va mai schimba ceva: cei care sunt nevoiti sa-si amane decizia de achizitie a unei locuinte s-ar putea reorienta catre inchiriere, ceea ce va duce la scumpirea chiriilor. "Credem ca prin masurile luate de BNR se trateaza efectele si nu cauzele cresterii preturilor la locuinte, cauze care se regasesc mai degraba in deficitul de locuinte cu care populatia se confrunta si a ritmului in care, in ultimii 16 ani, s-au construit cladiri noi pentru clasa medie", mai spun analistii Esop.

Solutia?

In acest context, Esop propune o serie de masuri pentru a fi impulsionata achizitia
de locuinte in cladiri noi. Printre acestea se numara completarea legislatiei creditului ipotecar cu reglementarea intabularii bunurilor viitoare si a ipotecarii bunurilor viitoare, dupa modelul tarilor europene, pe baza autorizatiei de constructie si a planurilor de arhitectura, urmand ca dupa masuratorile cadastrale sa se faca o corectie ulterioara cu privire la suprafata finala construita. "In acest fel, banca poate inscrie o ipoteca de rangul unu pe un bun viitor si se da un impuls semnificativ achizitiei de locuinte noi prin credit ipotecar", cred analistii Esop.

In acelasi timp, reprezentantii companiei imobiliare propun sa fie promulgata legea de responsabilizare a constructorilor, prin care sa se respecte termenele de predare a imobilului, preturile agreate prin contract si calitatea lucrarii, oferindu-se mai multa siguranta bancilor si cumparatorilor.

Alte articole