Sase pasi catre construirea unei casei de vis

Pentru multi dintre voi, prioritatea numarul unu reprezinta construirea unei case de vis, in care sa fiecare membru al familiei isi va gasi linistea si confortul. Dar, inainte de a incepe constructia propriu-zisa, aveti in vedere sase pasi pe care trebuie sa-i urmati cu mare atentie, recomandati de arhitectul firmei Altrix Com, Marius Albisor. …
 
1. Primul pas este acela cand va hotarati ce anume veti construi. Programarea lucrarii pe care o faceti impreuna cu arhitectul, reprezinta timpul in care discutati cerintele dumneavoastra pentru constructie, spune Marius Albisor, arhitect la firma Altrix Com. In primul rand trebuie sa decideti cate camere doriti sa construiti, ce functiuni vor avea acestea, cine le va folosi si in ce mod. In acest sens, arhitectul va pune o multime de intrebari ca sa inteleaga mai bine necesitatile dumneavoastra. El va intreaba despre situatia juridica a proprietatii si, totodata, va enumera etapele de lucru in functie de cerintele dumneavoastra. Arhitectul va solicita Certificatul de Urbanism pentru a putea integra nevoile si dorintele dumneavoastra in contextul reglementarilor de urbanism si prevederilor legale privind constructiile.
 
2. Schema primara reprezinta al doilea pas. Odata ce v-ati decis asupra a ceea ce vreti sa construiti, arhitectul face o serie de schite incipiente cunoscute ca desene schematice (schite de proiect). Aceste schite vor arata dispunerea generala a camerelor si a amplasamentului. Daca aveti dificultati in intelegerea schitelor, cereti arhitectului sa va explice. Arhitectul va rafina si reconsidera schitele pana cand solutia va fi una satisfacatoare. In aceasta faza, arhitectul va va comunica un pret preliminar estimativ. Este greu sa prevezi coditiile de piata, motiv pentru care acest cost preliminar poate avea o marja de eroare destul de mare. Inainte de a trece la urmatoarea faza, arhitectul va solicita aprobarea acestor schite.
 
3. Rafinarea schitei constituie un al treilea pas, care este numit si dezvoltarea proiectului. Acum este momentul in care arhitectul pregateste desene mai detaliate pentru a ilustra alte aspecte ale proiectului. Planurile constructiei vor arata toate incaperile la forma si scara corecta. Cand va uitati la aceste desene incercati sa va imaginati cum veti folosi aceste spatii. Intrebati-va "Se va circula confortabil? Fiecare incapere imi serveste intentiei propuse? Imi place cum arata?" etc. Revedeti fiecare element impreuna cu arhitectul, pentru a putea fi sigur ca va veti cheltui banii in mod eficient.
 
4. Pregatirea documentelor de constructie. In cadrul acestei etape arhitectul pregateste documentatia, desenele detaliate si specificarile care vor fi depuse la institutiile administrative abilitate sa elibereze avize si autorizatii de constructie. Documentatia va fi inaintata si antreprenorului pentru a putea evalua costul constructiei. Cand ati obtinut toate avizele si autorizatia de constructie sunteti gata sa treceti la urmatorii pasi, respectiv la angajarea antreprenorului sau a constructorilor.
 
5. Angajarea anteprenorului, adica a celui care supervizeaza si conduce constructia proiectului. Arhitectul va poate face recomandari, sau daca aveti deja pe cineva, trebuie sa-i trimiteti documentele de constructie, si sa negociati costurile si pretul lucrarilor. Tot arhitectul va ajuta sa pregatiti documentatia si sa analizati ofertele. De obicei, cel mai ieftin agent este ales sa faca aceasta munca, cu conditia sa nu aiba o reputatie patata. De exemplu, nu se incadreaza de cele mai multe ori in conditiile contractului de antrepriza, este cunoscut prin tribunale ori lucreaza cu constructori insuficient calificati, etc. Multi clienti prefera sa faca ei munca antreprenorului, aceasta insemnand in general bani castigati. Discutati argumentele pro si contra cu arhitectul dumneavoastra, ca sa va asigurati asupra celei mai bune solutii.
 
6. Construirea este ultimul pas, adeseori cea mai enervanta parte a intregului proces, dar in final si partea ceea mai satisfacatoare, atat pentru dumneavoastra cat si pentru arhitectul dumneavoastra. Cand construirea incepe, proiectul dumneavoastra se muta dintr-o realitate vizuala intr-o realitate fizica. Implicarea arhitectului nu se opreste aici, el poate asigura serviciile administrative ale constructiei. Aceste servicii pot fi: angajarea antreprenorului (pentru si in contul clientului), vizitarea santierului si verificarea concordantei dintre proiect si realitatea fizica a constructiei, desemnarea dirigintelui de santier (omul de incredere al clientului), care urmareste cheltuielile facute in procesul de construire, exactitatea devizelor de lucrari, consumurile de materiale, etc. Acesta poate lucra independent, sau poate lucra in cadrul biroului arhitectului, dar in ambele cazuri trebuie sa fie o persoana de o integritate absoluta.

Nicoleta Margineanu
nicoleta.margineanu@bankingnews.ro
 

Alte articole