In ultimii ani, moda occidentala a aparamentelor spatioase, cu "living" mare si primitor a inceput sa-i atraga si pe romani. In conditiile in care aparamentele muncitoresti nu sunt nici pe departe atat de generoase cu spatiul, romanii au gasit o solutie: sa sparga unul sau doi pereti din locuinta. Atentie insa, daca fiecare isi poate amenaja locuinta dupa propriul gust, reprezentantii primariilor atentioneaza asupra sigurantei imobilului, deoarece aceasta poate sa devina o problema publica. Potrivit datelor oficiale, 90% din reamenajari se fac ilegal, fara autorizatie.
Lucrari care necesita autorizare
Conform legislatiei in vigoare, lucrarile pe care le executati in locuinta necesita autorizatie. Acestia se refera la demolari de ziduri interioare (portante sau neportante), pentru deschideri spre bucatarie sau desfiintari de bai. Pe aceeasi lista a modificarilor care pot fi facute in locuinta amintim: eliminarea usii de la balcon si spargerea parapetilor de la ferestre. Chiar daca pare o lucrare care nu afecteaza structura de rezistenta – si pentru inchiderea balconului aveti nevoie de o autorizatie, in aceasta categorie intra si schimbul de destinatie a locuintei cu functii comerciale, productivitate sau de servicii, cum ar fi cabinetele medicale sau de coafura. Nu uitati sa anuntati autoritatile atunci cand montati centrale termice sau aparate de conditionare a aerului prin recompartimentari cu ziduri noi.
Pentru a trece cu bine de astfel de impedimente, ideal ar fi sa platiti un arhitect cu drept de semnatura, care sa intocmeasca un proiect tehnic al lucrarilor. Acesta se depune la primaria de sector pe raza caruia se afla locuinta, impreuna cu avizele necesare, in termen de 30 de zile.
Specialistii considera ca aceste lucrari executate fara autorizatia unui inginer si a unui arhitect pot afecta serios rezistenta blocului. Locatarii care au executat astfel de modificari fara autorizarie, risca o amenda cuprinsa intre 100 si 1.000 RON, in functie de lucrare.
Cum amenajezi legal un ampartament
Un apartament cu trei camere poate semana in interior cu o vila. De exemplu, in sufragerie, unul dintre pereti poate fi desfiintat si inlocuit cu altul din gips-carton, unde pot fi asezate rafturile si mobilierul. Structura de rezistenta a blocului nu permite insa desfiintarea mai multor pereti. Daca nu se poate opta pentru daramarea zidurilor, se poate cauta maxima functionalitate a spatiilor si estetica acestora.
Bucataria poate fi amenajata si practic prin desfiintarea camarii sau a grupului sanitar. Pentru a nu devia traseul tevilor de gaz, lucru care este interzis prin lege, puteti masca tevile intr-un mod elegant, imbracandu-le cu lemn si sticla sablata. Corpurile de mobilier ale bucatariei pot delimita spatiul acesteia de sufragerie. Un alt element practic intr-o reamenajare cu gust poate fi aparitia barului, care capata o dubla functionalitate. Blatul barului poate asigura functionalitatea pentru servirea mesei in sufragerie si poate fi folosit pur si simplu ca bar.
Nicoleta Margineanu
nicoleta.margineanu@bankingnews.ro