Creditele de nevoi cu ipoteca par a fi produsele vedeta ale momentului. Dupa ce mai multe bancile au extins perioada de acordare a creditului ipotecar pana la 30 de ani, in ultima perioada imprumuturile de nevoi personale garantate cu locuinta au suferit modificari importante. Astfel, unele banci au marit perioada pe… care se acorda acest tip de produs pana la 25 de ani, in timp ce suma maxima a fost ridicata pana la 150.000 de euro (sau chiar nelimitata).
Majoritatea bancilor din piata ofera creditul de nevoi cu ipoteca pe o perioada de 20 de ani. BRD, Banca Transilvania, Finansbank, Volksbank si Banca Romaneasca sunt bancile cele mai importante care au decis sa-si prelungeasca termenul de rambursare peste acest nivel, pana la 25 de ani. Volksbank este insa institutia care nu a marginit in nici un fel suma maxima ce poate fi accesata printr-un astfel de produs, singura limita fiind capacitatea de rambursare a clientului. In cazul celorlalte banci, limita de creditare poate fi 150.000 de euro (Banca Romaneasca, Finansbank), sau mai mica, de 100.000 de euro (Banca Transilvania, BRD).
Practic, creditele de nevoi cu ipoteca rivalizeaza cu cele ipotecare/imobiliare, atat ca durata de rambursare si valoare, dar si a dobanzii si a costurilor. Acestea sunt o solutie de luat in seama pentru cei care vor sa achizitione sau sa-si construiasca o locuinta, in primul rand datorita faptului ca solicitantul nu trebuie sa aduca avansul de 25%. Singura conditie este sa ai un alt imobil in proprietate, cu care sa poti garanta imprumutul, sau sa te bucuri de increderea si sprijinul unei rude sau prieten care sa faca acest lucru pentru tine. De asemenea, creditul de nevoi cu ipoteca confera mai multa libertate in alegerea locuintei ce va fi achizitionata. Banca practic inainteaza, in schimbul ipotecarii unui imobil, o suma de bani importanta, care poate fi utilizata asa cum doreste clientul. Insa, in comparatie cu imprumuturile imobiliare, creditul de nevoi cu ipoteca nu poate reprezenta mai mult de 30% din venitul net, fata de 35% pentru cel ipotecar.
Nu numai achizitia sau constructia de case sunt scopurile pentru care se preteaza un credit de nevoi personale cu ipoteca, ci si alte obiective ce necesita sume importante pentru finantare. Renovarea si modernizarea casei, achizitia de terenuri, de masini, continuarea studiilor, utilarea locuintei cu mobila si aparatura electronica si electrocasnica pot fi finantate printr-un astfel de imprumut. De altfel, unele banci chiar si-au scos din portofoliu creditele specializate, precum cel auto, de vacanta sau de studii, considerand ca aceste produse sunt inlocuite cu succes de creditele de nevoi, cu sau fara ipoteca.
Spectrul de utilizare al creditului de nevoi personale garantat cu ipoteca este insa mult mai larg. Acesta poate servi scopurilor unui intreprinzator, care astfel isi va folosi bunurile imobiliare personale pentru investitii si finantarea afacerii. De asemenea, rambursarea unui credit mai vechi si mai scump se poate realiza printr-un astfel de imprumut.
Tu pentru ce ai utiliza(t) un credit de nevoi personale cu ipoteca? Voteaza in sondajul initiat de BankingNews, localizat in partea dreapta-jos a paginii www.bankingnews.ro.
Bogdan Popescu
bogdan.popescu@bankingnews.ro