Contractele de credit cu clauze abuzive pot sa fie sanctionate in instanta

In perioada de boom imobiliar, cand creditele se acordau extrem de usor si in valute „exotice”, multi romani au cazut in adevarate capcane: nu doar ca au cumparat proprietati cu preturi supra-apreciate, dar au semnat contracte de creditare cu extrem de putine drepturi si foarte multe obligatii. Bancile si IFN-urile au impus, in special in acea perioada, clauze abuzive. In plus, au modificat dobanzile in mod abuziv si au aplicat noi comisioane, fara suport legal.

Un client care nu contesta in instanta aceste lucruri va fi insa obligat sa se supuna cerintelor bancii. In schimb, un client care consulta o casa de avocatura poate avea castig de cauza. Exista numeroase exemple (mediatizate in ultimii ani) de romani care au obtinut victorii istorice in procesele cu banci din Romania.
Unele sunt procese colective, altele procese individuale. Unii clienti au obtinut nu doar dreptul de a nu mai plati anumite dobanzi si penalitati, dar si dreptul de a primi sume mari de bani din urma. In putine cazuri bancile au reusit sa castige in instanta in astfel de procese.

In prezent, legislatia s-a schimbat destul de mult, iar bancile si IFN-urile sunt mai prundente. Romanii au acces in acelasi timp la mai multe informatii si pot evita capcanele institutiilor de finantare. Totusi, in unele cazuri se poate ajunge in continuare la conflicte care pot fi rezolvate alaturi de un avocat – pe cale amiabila sau in instanta.

In orice caz, colaborarea cu un avocat cu experienta este extrem de importanta, caci acesta poate oferi inainte de orice consultanta, analizand situatia atent si oferind cele mai bune cai de atac. Important este sa gasiti un avocat care sa fie un adevarat partener pentru client, analizand situatia in mod realist.

Cei care au nevoie de consultanta din partea unui avocat bun din Timisoara pot alege casa de avocatura si expertiza contabila Alexandru, Andreas si Asociatii: „O masura a succesului nostru este si portofoliul nostru de clienti care include multe dintre cele mai de succes companii multinationale ori locale. Suntem prezenti pe piata de afaceri din Romania de peste 16 ani, inca din anul 1998¬† si avem o experienta bogata, dublata de o temeinica pregatire profesionala. Specialistii nostri au in total¬† peste 300 de ani de experienta. Dam totul pentru client, cu implicare de 150%, iar clientii se reintorc mereu la noi”, se precizeaza pe website-ul institutiei.

Alte articole