Certificatul energetic – obligatoriu, dar foarte util

Romanii sunt obisnuiti cu fel de fel de obligatii birocratice, acte necesare si proceduri pe care trebuie sa le indeplineasca atunci cand vor sa realizeze anumite operatiuni legale. In cazul vanzarilor si inchirierilor de locuinte, in prezent una dintre obligatiile proprietarului este aceea de a avea certificat energetic valabil.

Demn de precizat este insa ca certificatul energetic este extrem de util pentru noul proprietar (in cazul vanzarilor de locuinte) si pentru chirias (in cazul inchirierilor de proprietati). Astfel, legislatia este orientata tocmai pentru a proteja interesele acestora, in mod onest, intr-o relatie comerciala cu impact pe termen lung.

Cu ajutorul certificatului energetic, proprietarul sau chiriasul poate afla balanta de consum estimativ pentru incalzire, racire, apa calda menajera, climatizare, ventilatie, iluminat. In urma acestei proceduri, sunt anexate chiar recomandari si solutii pentru eficientizarea energetica. Rezulta implicit costuri mai mici la intretinere, valori scazute la incalzire, apa calda menajera, curent electric, gaze naturale. De asemenea, se diminueaza poluarea mediului inconjurator.

Detinerea unui certificat energetic creste valoarea de piata a unui imobil, mai ales in cazul proprietatilor noi sau bine izolate termic. Pentru pret certificat energetic, se poate cauta online un furnizor de incredere. O firma din Bucuresti ofera spre exemplu certificat energetic la pret foarte mic, de la doar 130 lei pentru o garsoniera sau 150 lei pentru un apartament cu doua camere. Se pot evident asigura certificate energetice pentru orice tip de proprietate, la preturi prietenoase.

Un astfel de certificat energetic Bucuresti este eliberat rapid la pret mic si are termen de valabilitate de 10 ani. Asadar, poate fi folosit in timp pentru o noua tranzactie de vanzare / cumparare sau de inchiriere.

Intocmirea unui certificat energetic este realizata de un auditor energetic atestat. Acesta are nevoie pentru intocmirea certificatului de performanta energetica de o serie de informatii, pe care le obtine pe de o parte din studierea documentatiei constructiei (cartea constructiei, releveul cu schita apartamentului) si pe de alta parte in urma unei vizite la fata locului – vizitarea si studierea pe teren a cladirii pentru care se intocmeste acel certificat de performanta energetica. In urma procesarii tuturor informatiilor, auditorul energetic atestat efectueaza o serie de calcule de specialitate si elibereaza un certificat de performanta energetica pentru constructia respectiva.

Alte articole