Este foarte posibil ca pana in momentul de fata sa nu va fi intrebat niciodata ce se intampla cu deseurile medicale. Nici ce se intampla cu seringile sau cu resturile de organe rezultate dupa o operatie. Sincera sa fiu nici eu nu m-am intrebat pana acum cateva zile. Cand mi-am dat seama ca pana la urma trebuie sa se intample ceva si cu ele. Asa ca m-am apucat sa citesc cate ceva si sincera sa fiu m-am cam speriat un pic.
Deseurile medicale sunt de mai multe tipuri, unele din ele sunt foarte periculoase, altele se pot incadra si in categoria deseurilor menajere. Dar indiferent de tipul acestora ele trebuie colectat in cutii deseuri infectioase sau in recipiente create pentru acest lucru ori in saci galbeni pericol biologic. Legislatia in vigoare le interzice unitalor medicale sa stocheze mai mult de 48 ore deseurile medicale (in spatiile de stocare temporara), iar unele deseuri trebuie colectate, procesate si eliminate in mai putin de 24 de ore. Daca acestea sunt pastrate mai mult de 24 de ore sau sunt aruncate pe campuri sau pe strazi (asa cum s-a mai intamplat in aceasta tara minunata in care traim) riscul ca un adevarat focar de infectii sa fie declansat este unul urias.
De ce in trecut au fost descoperite pe campuri si chiar pe strazi deseuri medicale?
Ei bine, institutiile medicale sunt obligate sa distruga deseurile medicale ( toate consumabilele ce au intrat in contact cu sangele, inclusiv resturile de organe, fetusi, etc.), dar acestea nu pot fi distruse oricum. Aceste deseuri medicale trebuie incinerate doar in crematorii ecologice. Si dupa cum ne-am obisnuit ca in aceasta tara sa lipseasca chiar si un fir de ata, nici crematoriile ecologice nu sunt sufieciente. Dar asta nu este o scuza pentru nici o institutie medicala care alege sa nu respecte legile. In anul 2016 la noi in tara existau doar 11 centre de incinerare a deseurilor, mult prea putine si nici nu prea cred ca pana in ziua de astazi s-au mai schimbat lucrurile – din pacae pentru noi si pentru mediul incojurator.
Pana in anul 2018, toate deseurile medicale erau depozitate in gropile de gunoi, desi normele europene interziceau acest lucru. Si uite asa mai gaseam cate un picior pe la groapa de gunoi. Acest lucru nu numai ca ne pune viata in pericol – mai ales a celor care locuiesc foarte aproape de gropile de gunoi, dar pun in pericol si mediul incojurator.
De unde poti cumpara centerele medicale recipiente pentru colectarea deseurilor medicale?
De la orice furnizor care comercializeaza astfel de produse, iar dupa un singur search am gasit pe putin 20 de optiuni. Si daca ar fi sa aruncam o privire mai atenta cel putin jumatate din acestia le pot oferi preturi foarte bune.
Ar trebui sa ne gandim mai mult la santatea noastra si a mediului incojurator. Caci pana la urma orice rau facut se va intoarce sub o forma sau alta impotriva noastra. Hai sa alegem sa ne protejam pe noi!