Am negociat pentru tine creditul pentru locuinta

Interesati de un imprumut pe o perioada de 25 – 30 de ani, in valoare de 45.000 de euro, am vizitat cateva dintre standurile bancilor prezente la targul de case "Real Bucharest", ce se desfasoara in aceste zile la Sala Palatului din Capitala. Evenimentul isi va inchide portile duminica, 15 octombrie.

La standul BRD am fost intampinati de Ionut Boboc, consilier de clientela, care ne-a recomandat creditul "Habitat Plus". "Dobanda este de 7,97% pe an, variabila (in euro) si se acorda pe o perioada de maximum 25 de ani, ne-a spus Boboc. Cat platesc insa pentru un imprumut de 45.000 de euro? Dupa ce ne-a facut o calculatie, ne-a precizat ca trebuie sa avem in vedere si alte costuri aferente, cum ar fi comisionul de acordare (2% din suma acordata) si comisionul de gestiune (0,1% calculata la sold). La acestea se adauga si asigurarea imobilului, plus plata primei de asigurare (calculata la soldul creditului), care se percepe lunar printr-un procent fix, de 0,018%. Daca tregem linie, la cei 45.000 de euro imprumutati, constatam ca trebuie sa achitam, lunar, 400 de euro, 53 de euro din aceasta suma reprezentand comisionul de gestiune si prima de asigurare. Nu trebuie sa neglijati venitul, care trebuie sa fie de minimum 1.000 de euro pe familie. Care sunt principalele avantaje? "Creditul se pune la dispozitie imediat dupa semnarea contractului ipotecar, iar evaluarea imobilului, care in mod normal costa in jur de 100 sau 200 de euro, nu trebuie s-o achitati", ne-a mai spus reprezentantul BRD.

In perimetrul ocupat de cea mai batrana banca din Romania, CEC, ne-a intampinat Iuliana Ispas, sef serviciu produse de Creditate Persoane Fizice, care ne-a prezentat oferta promotionala a bancii, valabila in perioada 12 – 30 decembrie 2006. La creditele imobiliare, ipotecare, auto si de refinantare nu se plateste comision de analiza, comision de gestiune si nici taxa de contraexpertiza in cazul creditelor ipotecare pe perioada mentionata. "Pentru creditele ipotecare CEC-ul va imprumuta pe maximum 35 de ani, cu o dobanda de 9,58% pe an si numai in lei. Pana la sfarsitul anului vom incepe sa acordam credite si in valuta", ne-a spus d-na Ispas. Cati vizitatori ai targului va asteptati sa devina clientii CEC? "Ne asteptam sa fie foarte multi. Numai in prima zi a targului am fost vizitati de aproximativ 60 de persoane fizice si juridice, in egala masura. Persoanelor fizice le-am facut chiar planuri de rambursare pe care le-am oferit", a mai spus Iuliana Ispas.
 
"Buna ziua, Ciprian Dogaru de la Banca Romaneasca", se prezinta reprezentaul bancii in relatia cu clientii. Imediat ce am solicitat o recomandare, domnul Ciprian Dogaru ne-a vorbit despre creditul in yeni japonezi. De ce acest credit? "La un salariu de 20 de milioane de lei puteti obtine o suma mai mare in yeni fata de cat ati fi obtinut in euro. De exemplu, in yeni puteti imprumuta 43.872 de euro, iar in moneda europeana numai 33.629 de euro. Este creditul ideal pentru persoanele cu venituri medii si care vor sa imprumute o suma mai mare", ne-a explicat Dogaru.
In moneda japoneza suma exacta ar fi 43.872.000 de euro, atat cat am nevoie pentru a cumpara un apartament, in conditiile in care adaug un avans de 25%. In yeni dobanda este de 3,5% fixa pe primul an, iar incepand cu al doilea an de creditare dobanda este variabila. Rata lunara pe care trebuie s-o achitati la banca este de 284 de euro, suma care include comisionul lunar perceput de banca, in valoare de 0,2%.
 
"Creditul pentru locuinta ta" este produsul cu care se prezinta si Raiffeisen Bank care, alataturi de "Flexi Plus", cel pentru nevoi personale, se "vinde" cel mai bine. Reprezentanta bancii, Corina Tudora, nu a uitat sa ne aminteasca oferta promotionala a bancii pana la 31 decembrie. Creditul pentru casa are o dobanda pentru euro de 6,9% pe an, iar Flexi Plus de 7,9%. Mai mult decat atat, creditul pentru casa se acorda si in CHF, unde dobanda este de numai 4,9%. Daca imprumut 45.000 de euro pentru o perioada de 25 de ani, trebuie sa rambursez, lunar, bancii 315,19 euro. Suma include comisioanele, dar nu si asigurarea, care se plateste o data pe an. Salariul minim trebuie sa fie in jur de 30.000.000 de lei, suma care poate fi alcatuita din veniturile altor persoane care locuiesc la aceeasi adresa.
 
"Dobanda mai mica. Credit mai mare. Casa mai incapatoare", ne ademeneste si oferta Alpha Bank. "Este vorba despre creditul pentru locuinta Alpha Housing, care este un produs flexibil, cu o dobanda fixa de 5,9% anula, in euro.", imi explica Ana-Maria Dumitrescu, banking officer. "Avand in vedere ca dobanda este mai mica, veti putea contracta un credit mai mare. Pentru primul an rata lunara este de 290 de euro, iar comisionul de acordare este de 2% din suma acordata (adica 900 de euro la 45.000 de euro imprumutati)", ne-a mai spus d-na Dumitrescu. Daca v-ati oprit la acest credit, trebuie sa aveti in vedere si alte cheltuieli suplimentare cum sunt: asigurarea imobilului sau evaluarea imobilului, aceasta din urma fiind in jur de 100 – 200 de euro.
 
Persoanele care vor sa contracteze un credit pentru locuinta sau sa isi aleaga casa potrivita de la una din companiile de imobiliare prezente la tar, pot veni la Sala Palatului intre orele 10 si 18, iar duminica intre orele 10 si 16.

Nicoleta Margineanu
nicoleta.margineanu@bankingnews.ro

Alte articole