Acest tip de credit este un imprumut pe termen scurt ce poate fi acordat acelor clienti eligibili pentru un credit ipotecar, care nu dispun in prezent de suma de bani necesara constituirii avansului la achizitionarea imobilului, dar au o proprietate privata (casa sau apartament), pe care intentioneaza sa o vanda pentru a constitui avansul. Cu alte cuvinte, daca vrei sa te muti intr-o casa mai mare decat pe cea pe care o detii, dar nu ai bani de avans, “puntea” catre noua casa iti este oferita de un astfel de imprumut. Scopul acestui credit este de a acorda finantare pentru avans pe perioada cuprinsa intre momentul semnarii contractului de credit ipotecar si implicit al achizitiei noului imobil pana la vanzarea imobilului pe care il ai in prezent.
Avantajale creditului punte
Un astfel de imprumut permite accesul la un credit ipotecar sau imobiliar, chiar daca in acel moment nu dispui de avansul minim necesar (25% din pretul imobilului care urmeaza a fi achizitionate), dar ai o proprietate imobiliara pe care doresti sa o vinzi ulterior. Nu mai esti presat sa vinzi imobilul pe care il detii in prezent, pentru a achizitiona un imobil nou cu destinatia de locuinta, avand acum la dispozitie suficient timp (in functie de banca, de la 6 luni la un an) pentru a realiza vanzarea. Aceasta perioada de timp iti asigura controlul tranzactiei, in principal din punctul de vedere al pretului. De asemenea, se elimină riscul ca tu, client al bancii, sa ramai fara locuinta in perioada dintre cele doua tranzactii, adica din momentul vanzarii actualului imobil detinut in proprietate si pana la achizitionarea noului imobil dorit. In plus, se elimina stresul legat de obligativitatea corelarii in timp a celor doua tranzactii (vanzarea si, respectiv, cumpararea).
Ai pana la 2 ani perioada in care sa vinzi locuinta
In momentul de fata, acest segment de piata este slab reprezentat. Prima banca ce a scos un astfel de produs pe piata este BCR, fiind urmata de Volksbank, Alpha Bank, Domenia Credit si CEC. Produsul oferit de BCR a ajuns pe piata inca inainte de anul 2000 si se numeste Punte BCR. Mai nou, BCR a dublat perioada de rambursare la acest credit, acum fiind de 24 de luni. Cei de la Volksbank vin cu un credit ipotecar punte care va fi rambursat intr-o singura rata, din suma obtinuta din vanzarea locuintei vechi. Durata maxima de creditare poate atinge 6 luni, suma maxima acordata este nelimitata, iar avansul trebuie sa fie de minimum 25%.
In cazul CEC-ului situatia este diferita. Valoarea creditului este de pana la 75% din valoarea obiectului pentru achizitionarea caruia este solicitat si nu o poate depasi pe cea a locuintei avuta in proprietate si care urmeaza a fi instrainata. Tot in ceea ce priveste CEC, rata anuala a dobanzii este variabila si poti opta pentru achitarea datoriei in rate lunare egale sau descrescatoare. Daca la celelalte banci, poti contracta un astfel de imprumut in euro si in dolari, de la CEC poti lua un credit “punte” numai in lei.
Alpha Bank se impune si ea pe piata cu un astfel de credit. Banca finanteaza astfel avansul necesar pentru noua locuinta, insa valoarea creditului nu poate depasi 70% din valoarea casei sau a apartamentului detinut in prezent de client. Pentru creditul Alpha Direct nu exista suma maxima. Clientii pot imprumuta orice suma in lei, euro sau dolari, singurele elemente cerute fiind capacitatea de rambursare si ipoteca pe imobilul respectiv. Creditul se acorda pentru 12 luni in cazul achizitionarii unei locuinte sau pe 18 luni in cazul constructiei. Asadar clientii bancii nu trebuie sa se grabeasca sa-si vanda vechea locuinta si, in felul acesta, nu risca sa piarda din pret. Din punctul de vedere al modalitatii de restituire, creditul Alpha Direct poate fi achitat integral la scadenta sau se poate face cu rambursarea lunara doar a dobanzii, iar capitalul urmand sa fie platit integral la scadenta. Nu se percepe comision de plata anticipata, totala sau partiala a creditului.
Conditia de baza pentru a obtine acest credit la Domenia Credit este de a-l solicita numai impreuna cu un credit ipotecar Domenia pentru achizitie. Contractul de credit punte se semneaza cel mai tarziu in data semnarii contractului de credit ipotecar si, la fel ca si creditul ipotecar se vireaza direct in contul vanzatorului imobilului. In anumite situatii Domenia acorda creditul punte si impreuna cu un credit pentru construire locuinta.
Cosmina Doicu
cosmina.doicu@bankingnews.ro