Declaratia 200 trebuie completata fizic, insa poate fi descarcata de pe internet

In Romania, multe obligatii ale contribuabililor nu sunt inca legate de mediul virtual, asa cum se intampla in majoritatea statelor Uniunii Europene. Din pacate, fiecare roman trebuie sa consume mult timp pentru a-si indeplini obligatiile prevazute de lege cu privire la declaratii, taxe si impozite. Incep sa existe tot mai multe "ajutoare" din partea tehnologiei, insa procesul este destul de lent. Spre exemplu, astazi multe primarii accepta plata online a taxelor si impozitelor locale, dar numarul romanilor care au user si parola pentru acest sistem este foarte scazut.

De cele mai multe ori, vedem cozi la ghiseele unde se depun declaratii si se platesc taxe si impozite catre autoritatile locale si centrale. Un astfel de caz este si cel legat de depunerea declaratiei 200 de catre persoanele fizice care obtin venituri din afara salariilor. Pana pe 25 mai, trebuie sa completeze si sa depuna declaratia 200, urmand sa plateasca 16% din veniturile care nu au fost deja impozitate (asa cum se intampla cu cele din dividende, in cazul carora cota de 16% este retinuta de catre companie si platita apoi catre stat).

Declaratia 200 este formularul care trebuie depus la ANAF de catre persoanele care realizeaza venituri in bani si/sau in natura ce provin din activitati independente (profesii liberale, PFA, venituri din brevete si inventii, etc), cedarea folosintei bunurilor (de exemplu inchirierea unui imobil), activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in timp real si alte activitati. Instructiuni de completare a declaratiei pot fi gasite pe internet, pe site-ul celor de la ANAF, dar si pe alte website-uri de profil.

In prezent, declaratia 200 trebuie depusa in format fizic la ghiseele ANAF dedicate acestui proces sau se poate expedia prin Posta Romana, in conditiile prevazute de lege. Totusi, formularul poate fi obtinut gratuit de pe internet, poate fi descarcat online, printat si completat. De aici, declaratia 200 se poate obtine deja completata cu datele Fundatiei Refresh. Cei ce o vor depune in acest format vor dona catre ONG-ul amintit anterior 2% din impozitul pe care oricum il platesc catre stat. Altfel spus, se poate face o fapta buna care nu costa absolut nimic si care nu implica o procedura deloc greoaie.

Doar persoanele care au venituri din afara salariilor trebuie sa depuna declaratia 200. Persoanele care lucreaza exclusiv pe baza de contracte de munca pot descarca si depune declaratia 230, daca doresc si ei sa redirctioneze 2% din venituri catre un ONG. Termenul de depunere este de asemenea 25 mai 2015.

Alte articole